La xarxa de Bilbioteques de Barcelona, formada per 40 equipaments, supera ja el milió d'usuaris des que al desembre passat un enginyer industrial de 40 anys va decidir fer-se el carnet a la Biblioteca de la Sagrada Família. El tinent d'alcaldia de Cultura, Joan Subirats, ha reconegut aquest ciutadà juntament amb la usuària més gran, de 102 anys, i la més petita, de tan sols uns mesos.

La xifra d'un milió suposa que més del 60% dels empadronats tenen carnet de biblioteca, un "èxit" d'un dels sistemes millor valorats de la ciutat, després dels bombers, segons ha assegurat Subirats. El tinent d'alcaldia ha confirmat un increment de cinc treballadors per aquest any i de 20 per a finals de mandat i l'obertura de dues noves biblioteques.

"Constatem que hi ha un dèficit de treballadors en el servei de biblioteques i ens comprometem a no obrir més biblioteques sense augmentar el nombre de professionals". Durant aquest mandat hi ha prevista la inauguració de dues biblioteques, fins a arribar a les 42.

Segons les dades donades a conèixer aquest divendres, el 55% dels usuaris de biblioteques són dones, i el 45% homes. Quan es va crear el Consorci de Biblioteques de Barcelona el 2001, el nombre d'estrangers era un 2%, mentre que al 2019 la xifra ha arribat al 22%. Gairebé 25.000 persones passen diàriament per les biblioteques de la ciutat.