La química Guadalupe Ortiz Landázuri (Madrid 1916-1975) serà beatificada aquest dissabte a Madrid i es convertirà en la primera laica, és a dir que no és clergue, de l'Opus Dei que aconsegueix aquest estatus, després que durant el seu procés de canonització li hagin atribuït la curació miraculosa d'un ciutadà barceloní que tenia càncer.

Segons ha informat l'Opus Dei, s'espera que unes 11.000 persones de més de 60 països participin demà en l'acte de beatificació de Guadalupe Ortiz, que presidirà el cardenal Angelo Becciu, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants del Vaticà, i que se celebrarà al recinte de Vistalegre a Madrid partir de les 11 del matí.

Amb el Cardenal Becciu, concelebraran el cardenal arquebisbe de Madrid Carlos Osoro, el prelat de l'Opus Dei, Fernando Ocáriz, així com diversos cardenals, bisbes i capellans. Després de la lectura del missatge del papa Francesc i la fórmula solemne de beatificació es descobrirà la imatge de la nova beata i les seves relíquies seran portades a l'altar per ser venerades.

Guadalupe Ortiz, de pares molt catòlics, va estudiar Química i va ser una de les poques dones que cursaven aquests estudis en aquella època (1933). A Madrid es va dedicar a la docència i la investigació, va cursar el doctorat i va desenvolupar una gran activitat professional i evangelitzadora, i en altres etapes de la seva vida va viure a Mèxic i Roma.

Curació d'un càncer l'any 2002

La Santa Seu li atribueix la miraculosa curació per la seva intercessió d'un tumor maligne de pell, l'any 2002, a Antonio Jesús Sedano, un home de 76 anys de Barcelona, a qui li van diagnosticar un carcinoma basocel·lular en un ull. Segons la documentació que obra en el procés de beatificació, el tumor tenia la mida d'una llentia i estava molt prop d'un ull i els metges li van dir que havien d'extirpar-se'l quirúrgicament de forma urgent.

L'home, devot, va acudir a l'Oratori de Santa Maria de Bonaigua de Barcelona, on sovint acudia a missa i va trobar una estampa per a la devoció privada de Guadalupe Ortiz de Landázuri i documentació sobre la seva vida. "De seguida va sorgir una simpatia personal i espiritual cap a ella i li va demanar amb constància per la seva curació, igual que van fer els seus fills i parents, entre els quals Antonio va repartir diverses estampes de Guadalupe Ortiz", han comentat fonts de l'Opus.

Quan estava desanimat i espantat dies abans de l'operació, una nit, després d'invocar-la, es va quedar adormit i a l'alba es va mirar al mirall i va descobrir que la lesió havia desaparegut sense deixar cap rastre. Quan va acudir al cirurgià plàstic que havia d'operar-lo, aquest, estupefacte, va escriure en el seu historial clínic: "ha desaparegut la lesió després de resar-li a Guadalupe Ortiz".

Finalment, Antonio Jesús Sedano va morir dotze anys més tard, el 2014, a causa d'una patologia cardíaca, als 88 anys, i el càncer de pell mai no va tornar a aparèixer.

Com la curació va semblar un fet extraordinari, el llavors arquebisbe de Barcelona, Lluis Martínez Sistach, va decretar el 18 de maig del 2007 la instrucció d'un procés canònic sobre el miracle i el 24 d'octubre del 2018 la Congregació per a les Causes dels Sants, després que un consell de metges examinés el cas i dictaminés que científicament no podien explicar la curació, va sancionar la validesa del procés que culminarà demà.