Els fotoperiodistes han volgut reivindicar la seva feina en les tenses jornades que van envoltar l'atemptat de la Rambla de Barcelona. I ho han fet amb una publicació i amb una exposició, 17-08-2017 BCN dol, que mostra les millors imatges dels atemptats realitzades pels membres del Sindicat de la Imatge UPIFC, que agrupa als membres de la professió. La presentació de la mostra ha comptat amb la presència de conseller d'Interior Miguel Buch, els intendents dels Mossos, els alcaldes de Ripoll i Cambrils, i l'antiga cap de comunicació dels Mossos, Patrícia Plaja.  L'exposició, composada per 21 grans fotos, es podrà veure als jardins del Palau Robert fins el 24 d'abril, l'endemà de Sant Jordi. 

Salom: "En aquestes dates els fotoperiodistes van aconseguir estar a l'alçada de la societat que tenim i del país que volem

GARCIA ANGEL 20170817 Desallotjament

© Àngel García.

Reivindicació d'una professió

El secretari del Sindicat, Lluís Salom, ha volgut aprofitar la presentació de l'exposició per recordar les víctimes, els membres dels equips d'emergència  i també als propis fotoperiodistes que en aquelles difícils jornades, "amb les emocions a flor de pell" es van convertir en "l'ull de la informació mundial" i van aconseguir "estar a l'alçada de la societat que tenim i del país que volem". Salom ha protestat per les traves que es posa a la tasca dels fotoperiodistes, i ha reivindicat més accés a la informació i que s'acabi la persecució contra els informadors, a actes com manifestacions públiques.

NADEU FERRAN 20170817 Rambla

© Ferran Nadeu.

Des del compromís

Salom ha defensat el compromís dels fotoperiodistes: "L'honestedat periodística no és sinònim d'asèpsia, d'equidistància ni de manca de compromís, ans al contrari", ha explicat. I com a mostra del compromís ètic dels fotoperiodistes, la comissària Paulina Flores explica que han volgut incloure imatges del major Trapero i dels polítics de l'època, que han estat injustament perseguits. També la veterana fotoperiodista Roser Vilallonga, en la presentació de la mostra, ha vinculat la jornada del 27 d'agost, en què "uns violents van voler posar pals a les rodes a un Estat democràtic", amb aquest 12 de febrer, en què s'ha vist "com un Estat pot posar pals a les rodes a un poble". El conseller Buch ha volgut recordar en aquesta jornada, també, al "conseller legítim Joaquim Forn, que comença a ser jutjat a Madrid.

PEREZ CHARLIE 20170826 Mossos

© Charlie Pérez.

Les 96 millors

Els membres del Sindicat de la Imatge van presentar mig miler de fotografies a la comissió encarregada d'elaborar la publicació i l'exposició 17-8-2017 BCN dol. D'entre totes elles en van triar, per al catàleg, 96, de 24 fotògrafs diferents. Paulina Flores explica que per a ells era tan rellevant el valor fotogràfic de les fotografies com el seu valor documental. Les van organitzar en forma cronològica, de tal forma que recollissin els moments clau d'aquestes jornades: la fugida dels vianants a les Rambles, la persecució policial, el retorn a l'activitat quotidiana, la repulsa institucional, les manifestacions populars, l'homenatge ciutadà als membres de la policia i dels serveis d'emergències, les ofrenes florals a les Rambles...

VILLALONGA ROSER 20170823 Rambla 2

© Roser Vilallonga.

La tria de la tria

Sobre aquestes 96 fotografies de la publicació, se'n va fer una segona tria per a l'exposició als jardins del Palau Robert. Són, a la fi, 21 imatges, que intenten reflectir tota la tensió i tot el dolor d'aquelles jornades, però també tota la solidaritat i tota la indignació. En definitiva, "el pitjor i el millor de la nostra societat" que va sortir a la llum en aquelles jornades". Sense sang, però amb moltíssima força.

GARCIA ANGEL 20170828 Retirada

© Àngel García.

Veure i reviure

Les 21 imatges exposades al Palau Robert no deixen indiferent a ningú que visqués a Barcelona en aquelles dates, perquè a l'acurada tria se li afegeix una impressió en mida molt gran que ofereix la màxima rellevància a aquestes imatges. Una exposició que s'ha ubicat en un espai idoni, a uns jardins que són tan visitat pels veïns com pels turistes. Una bona ocasió per revisar la feina dels nostres fotoperiodistes.

 

Foto de portada: © Ferran Nadeu.