El BBVA ha presentat avui la seva estratègia cultural per al 2017, amb un pressupost per a projectes culturals i socials igual al de l'any passat. La peculiaritat de la seva intervenció en projectes culturals i socials prové, bàsicament, de què el BBVA ha heretat els projectes que ja havien endegat les antigues caixes catalanes i que, per tant, tenen un perfil molt descentralitzat. Cristian Terribas, president de la direcció territorial de Barcelona del BBVA, ha recordat que si el BBVA ha aconseguit una gran implantació a Catalunya ha estat gràcies a que a partir del 2012 ha integrat sis caixes catalanes (com la Caixa Catalunya o les caixes de Manlleu, Terrassa o Sabadell).

La cultura com a actiu

Terribas ha assegurat que un dels grans havers que les caixes van aportar al BBVA van ser les seves fundacions, que eren molt dinàmiques i que impulsaven moltes activitats arrelades al territori, especialment a l'Osona i al Vallès. Terribas ha assegurat que la voluntat del BBVA és diferenciar-se de l'estratègia de les altres entitats financeres donant suport a activitats culturals i socials que estiguin molt vinculades a la forma de treballar al territori i a les iniciatives locals, mitjançant la Fundació Antigues Caixes Catalanes. El BBVA es planteja aquestes activitats com una forma d'aproximar-se a tot el territori i de contrarrestar el protagonisme, "a vegades excessiu", de Barcelona al món cultural. Terribas afirma que a Barcelona és molt difícil tenir ressò sense grans accions, mentre que a comarques les petites accions tenen molta més receptivitat.

La lliçó de la crisi

Christian Terribas ha reconegut que el sector cultural ha estat el més castigat per la crisi (que ell no dóna per tancada del tot, tot i que apunta que "ens en estem sortint"). Terribas assegura que "amb la crisi el pressupost de cultura ha estat el primer en ser retallat, i això ha afectat als creadors, a la indústria cultural i als consumidors. I malgrat això, hem aconseguit treure el cap". I considera que aquesta reeixida del sector cultural ha estat una lliçó que ha obligat a canviar les formes de fer: un sector molt subvencionat ha hagut de replantejar-se cap a un canvi de model, amb més participació de les empreses privades i de la societat civil, sense deixar de tenir estretes relacions amb les institucions públiques. Terribas ha afirmat que el BBVA vol apostar per una col·laboració, en l'àmbit cultural i social, del banc amb entitats privades, però també amb grups socials.

Premis i projectes culturals

Una de les apostes més serioses de la Fundació Antigues Caixes Catalanes és el suport a premis i projectes culturals, molts d'ells sortits de les velles caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa. Belén Latorre, directora d'aquesta Fundació, ha destacat que s'organitzen 10 premis, molt d'ells heretats de les caixes i organitzats en diferents localitats, amb la col·laboració de diverses associacions i entitats del territori. Entre aquests cal destacar el premi BBVA Sant Joan de Literatura (que es complementa amb accions de divulgació a les biblioteques amb el guanyador del guardó), però també hi ha premis en l'àmbit del cinema de muntanya, del teatre, del circ, de la pintura... A més a més, el BBVA també dóna suport a d'altres activitats culturals amb molt impacte al territori com el Concurs de Castells de Tarragona, el Terra de Flors de Girona... Enguany, a més a més, el BBVA es sumarà a les celebracions de commemoració dels 40 anys del Congrés de Cultura Catalana.

Suport a d'altres línies

A més a més de les iniciatives de les Antigues Caixes Catalanes, el BBVA, a través de la Fundación BBVA, col·labora amb el Gran Teatre del Liceu i amb la Fundació Joan Miró. A més a més té una línia de suporta a línies de recerca, sobretot en l'àmbit mèdic. I un programa, Territoris Solidaris, que vol repartir ajuts a petites iniciatives de suport social, en el què s'implica als treballadors de la institució i a associacions del territori. Però també hi ha moltes altres iniciatives, com el Premi d'Emprenadoria Quintanes / BBVA de l'Entorn Rural, el suport a la Lliga BBVA Hockey Plus, el programa de beques per a la Universitat de Vic o el finançament del Museu de la Vida al Camp i l'Espai Natura.