El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el comissionat municipal de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, han inaugurat aquest dimarts un plafó informatiu dedicat a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys davant la Gran Via número 633, durant els dies de celebració de 'La Primavera Republicana'.

Pisarello ha declarat que el consistori ho ha posat en aquest punt perquè va ser l'última residència de Companys a Barcelona, i que pretenen "connectar les tradicions republicanistes històriques amb el republicanisme actual del segle XXI, un projecte per a generacions presents i futures".

Pisarello ha recordat que Companys va ser regidor de Barcelona, on va defensar revaloritzar els serveis públics i rebre nens refugiats que fugien de França per la I Guerra Mundial: "Tenim molt per aprendre d'un home que va ser un defensor d'obrers, de la justícia social, el laïcisme i un federalista convençut".

Ha advertit a més una "regressió antidemocràtica" i un atac a les llibertats bàsiques a Catalunya i tota Espanya, i ha demanat a tots els demòcrates combatre la involució democràtica que ataca independentistes, republicans i artistes, ha dit.

"Hem de defensar en positiu els valors del republicanisme del dia a dia, del segle XXI, com són la llibertat, la fraternitat, l'honestedat en l'exercici de la funció pública i l'amor per la vida", i ha dit que aquest dimarts també senyalitzaran el domicili del comandant de la República Conrad Miret al carrer Aribau.