A dins de les caixes de documents dels arxius s'hi amaguen històries apassionants del passat: d'amor i de guerra, de lluites obreres i de festes populars, d'erudició i de cultura popular... També les trobem a dins dels arxius municipals de districte de Barcelona, que guarden documentació pública i privada sobre l'entorn més proper als ciutadans. Conserven milers de fotografies, fulletons, instàncies, plànols, cartes... I molts d'aquests documents fan referència als moviments populars, a l'oci de la gent del barri, a les seves necessitats més bàsiques, a les penúries que van passar en alguns moments... Els arxius, lluny de ser freds i asèptics, estan plens de vida a través de les vides que contenen els seus documents. I per a donar-ho a conèixer, l'Arxiu Municipal de Barcelona ha organitzat sengles exposicions sobre els arxius de districte, a Gràcia i a Sants, que s'obren coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny. L'exposició de Gràcia (Unitats de memòria, Gràcia i el seu arxiu), instal·lada a l'Arxiu Municipal del Districte de Gràcia – Biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps, ja és oberta i es podrà veure fins al 15 de juliol, i la de Sants, a l'Arxiu de Districte (a la mateixa Seu de Districte, al carrer Creu Coberta 104), s'inaugurarà el 13 de juny i estarà oberta fins al 10 de setembre. El comissari d'aquestes exposicions ha estat Xavier Cazeneuve.

gracia unitats memoria arxiu districte barchinona

Llaminadures intel·lectuals

Aquestes són exposicions de petit format, i no pretenen reflectir tot el que hi ha als arxius de districte, sinó tan sols donar a conèixer les possibilitats d'aquests als ciutadans que mai no els han trepitjat. Es vol trencar amb la idea que tan sols els historiadors professionals tenen alguna cosa que fer-hi als arxius, i es vol mostrar que els ciutadans amb curiositat intel·lectual també hi poden trobar coses d'interés. En el cas de Gràcia s'han buscat tres eixos molt atractius perquè el públic pugui visualitzar les possibilitats dels arxius de districte: les fotografies antigues del barri, les activitats relacionades amb l'associacionisme i l'organització del lleure (amb la Festa Major com a protagonista).

arxius de districte barchinona

Sorpreses

A l'exposició de l'Arxiu de Gràcia, la que ja ha estat inaugurada, hi podem trobar fotografies realment espectaculars de racons del barri que actualment són irreconeixibles. Però també hi ha moltes imatges que van més enllà dels carrers i ens mostren la vida de la gent del barri: des de les festes de Sant Medir, fins a la retirada de les darreres vaques de la ciutat a la lleteria del carrer Torrijos, passant per un gravat d'una revista francesa sobre l'avalot contra les quintes de 1870, en què les dones del barri van cremar els documents de registre civil per evitar els allistaments. També es mostra un conjunt molt interessant de programes de teatre, que reflecteixen la intensa vida cultural del barri, i que fan costat a diversos documents sobre entitats que encara són essencials a la vida del barri (com els Lluïsos o l'Europa). Però en aquesta exposició també es pot visualitzar que l'associacionisme gracienc havia tingut altres formes, i es presenten materials d'entitats desaparegudes, ben pròpies d'altres temps (com les associacions espiritistes i esperantistes). A la mostra també s'hi exposen nombrosos fulletons de les mobilitzacions polítiques del barri, com un de 1976 en què els veïns de Gràcia demanaven amnistia i llibertats i que avui en dia sembla de rabiosa actualitat.

unitats de memoria arxius districte barchinona

Un mar de documents

L'exposició posa de relleu que l'Arxiu Municipal del Districte de Gràcia és un fons documental de primer rang, amb més d'un quilòmetre de documents, 20.000 fotografies i 300 capçaleres de diaris i de revistes. Es va crear el 1988 i des del 2005 funciona al mateix edifici que la biblioteca. Els arxius de districte funcionen com a estructures de proximitat, que donen servei als veïns i que permeten un primer contacte fàcil amb el món dels arxius per als no iniciats. Per visitar-lo, cal concertar visita prèvia (es pot consultar abans el quadre de fons o el catàleg en línia). Però, a desgrat de tot, els arxius de districte tenen les hores comptades. Està previst que desapareguin quan tots els arxius municipals s'unifiquin en un sol gran arxiu a Can Batlló, a La Bordeta.

El dia dels arxius

El 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius. I com cada any els arxius catalans organitzen nombroses activitats. En caure en dissabte alguns han organitzat activitats durant tota la setmana, amb jornades de portes obertes, visites al fons de reserva, presentacions de llibres, col·loquis... 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat