Tres dècades de vida no se celebren cada dia i, per això, el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) ha volgut festejar-ho de manera especial aquest dimecres al vespre amb un concert coral. Amb un guió signat per Natza Farré i Oriol de Balanzó, on no hi ha faltat l'humor, l'espectacle inaugural ha comptat amb la participació de diferents veus que han sigut importants al llarg de la història del mercat. Entre d'altres, han pujat a l'escenari Miquel Gil, Chicuelo, David Carabén, Núria Graham, Kiki Morente, Andrea Motis o Lluís Gavaldà. Tots ells han estat acompanyats al piano per Jaume Manresa (pianista d'Antònia Font). De fet, el Teatre Atlàntida s'ha convertit en una junta general d'accionistes del MMVV i el públic ha hagut de decidir si el mercat mereix viure més enllà d'aquests 30 anys.

Nuria Graham Música Viva Vic ACN

La inauguració del Mercat de Música Viva de Vic ha comptat amb una aparició especial i sorpresa, la de l'exconseller de Cultura Lluís Puig, que també va ser director artístic del mercat vigatà durant tres edicions: des del 2018 fins l'abril de 2011. Puig, que ha intervingut en directe des de la Casa de la República de Waterloo (Bèlgica), ha fet una crítica a la gran quantitat de músics "reprimits" que hi ha a l'Estat i que s'han hagut "d'exiliar", com el cas de Valtonyc, i ha expressat que "si la música és objecte de repressió és que té més importància que la que li donem". 

Lluis Puig Música Viva Vic ACN

Una junta d'accionistes per decidir el futur del mercat

L'Atlàntida de Vic s'ha convertit aquest dimecres al vespre en una junta general d'accionistes del Mercat de Música Viva de Vic. El públic, per tant, havia de prendre la decisió de si el festival es mereixia viure més enllà d'aquests trenta anys. Durant el muntatge s'ha anat analitzant la viabilitat econòmica i continuïtat del mercat, però el públic necessitava tenir més dades per prendre una decisió. Per això, s'han anat donant petites píndoles de les veus que han passat pel mercat al llarg d'aquests trenta anys.

Amb aquesta idea, Natza Farré i Oriol de Balanzó –guionistes del muntatge- han volgut donar un toc d'humor a l'espectacle inaugural del Mercat de Música Viva de Vic i alhora fer un repàs dels diferents artistes que formen part de la història del festival. Farré i Balanzó han tingut "llibertat absoluta" per crear un muntatge i tots dos asseguren que van arribar a un "acord immediat" amb la direcció artística del certamen. De fet, els dos guionistes tenen una relació estreta amb el Mercat de Música Viva de Vic i això ha fet, segons Balanzó que, "el mercat no sigui aliè a nosaltres i, per tant, hem treballat en un ambient molt distès en tot moment". 

Andrea Motis Música Viva Vic ACN

Entre els artistes que han participat a l'espectacle inaugural n'hi ha de diferents estils, gèneres, orígens i generacions. Entre d'altres, s'ha pogut sentir el folk de Miquel Gil, el flamenc de Chicuelo, el pop de David Carabén, el jazz d'Andrea Motis, les arrels de Kiki Morente o la joventut i curiositat de Núria Graham. 

Precisament, aquesta diversitat també es veu reflectida en el programa de la 30a edició del festival, que compta amb una norantena de propostes –una tercera part de les quals són estrenes-. Entre les formacions que presentaran nous treballs al mercat hi ha Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Chicuelo, Ivette Nadal, Sr. Canario, Marc Parrot o The Pinker Tones & Quartet Brossa. Pel que fa als escenaris més multitudinaris, l'oferta se centrarà en Dr. Calypso, Nyandú, Els Amics de les Arts, Obeses o els Catarres .

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat