El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, considera que la negativa de la Generalitat de Catalunya a complir la sentència que obliga a tornar a l'Aragó els béns religiosos del Monestir de Sixena és el seu "primer acte de rebel·lia independentista" respecte a Espanya i el seu Estat de dret.

Per a Lambán, en aquest assumpte no només està en joc el patrimoni aragonès, sinó el compliment de la llei i el respecte a l'Estat de Dret i la democràcia, ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació abans de visitar dues companyies ubicades al recinte Expo Saragossa Empresarial.

Ha aprofitat, per això, per reclamar de nou a la jutgessa que va dictar la sentència que obligava a la devolució de les 44 peces de Sixena ubicades al Museu de Lleida abans del 31 de juliol que prengui la decisió que faci possible que els béns vagin a l'Aragó, "recorrent a tots els mitjans legals al seu abast perquè es compleixi" una sentència judicial ferma.

En aquest auto, ha recordat Lambán, són implícites les actuacions que cal dur a terme "en un moment determinat" sobre els responsables.

"Amb la Generalitat no es pot dialogar"

D'altra banda, s'ha referit a les crítiques que ahir va abocar Podemos sobre la gestió de l'assumpte, en les quals va acusar el Govern d'Aragó de muntar un "teatret vergonyós" i va lamentar la falta de contactes amb la Generalitat a la recerca d'un diàleg "tècnic i polític".

"No es pot estar a l'hort i a la vinya", ha advertit Lambán, que ha recordat que l'executiu aragonès ja "va assajar" la fórmula del diàleg fa més d'un any, quan es va estar a punt d'assolir "algun tipus d'acord" amb la Generalitat que va quedar truncat per la reacció posterior d'ERC, un dels socis del Govern. Per a Lambán, aquesta reacció va posar de manifest que en aquest moment "amb la Generalitat no es pot dialogar sobre això ni sobre cap altra qüestió".

Per això ha sol·licitat a Podemos que sigui "més just en el repartiment de culpes o responsabilitats" i dirigeixi "tota la seva artilleria mediàtica i d'opinió cap als veritables responsables, que no són d'altres que els governants actuals de la Generalitat." "Crec sincerament que ningú a l'Aragó no hauria de ser en una posició diferent a la de defensar la llei, l'Estat de dret i la democràcia," ha conclòs.