Aquest dimecres 12 de juny, Anne Frank hauria fet 90 anys. El seu diari, considerat un testimoni dels horrors de la Segona Guerra Mundial i els crims contra el poble jueu, s'ha traduït a més de 70 idiomes. Ara, s'ha posat en marxa una nova app que recull testimonis i explica la seva història des d'una nova perspectiva.

L'aplicació WDR AR 1933-1945, un projecte digital de WDR amb col·laboració de l'Hochschule Düsseldorf i LAVAlabs, mostra la història del nacionalisme i de la Segona Guerra Mundial d'una nova forma. "Portem els darrers testimonis contemporanis vius i els esdeveniments d'aquesta època directament a la vostra sala d'estar o aula", han expressat des de la companyia a través d'un comunicat. "Els amics d'Anne Frank expliquen la seva història a l'aplicació", i afegeixen que "nens de la guerra de Colònia, Londres i Leningrad descriuen com van experimentar i viure la guerra". 

Aviat no hi ha haurà testimonis que ens expliquin les seves experiències de la Segona Guerra Mundial. En un moment on el projecte de la UE es troba en hores baixes, i on els ultranacionalismes estan més vius que mai, això és una pèrdua enorme. "L'objectiu del projecte és contrarestar això i permetre als alumnes tenir una experiència tan personal com sigui possible dels testimonis", han exposat. Pel projecte, els contemporanis de la Segona Guerra Mundial es van digitalitzar a tot el món i les seves històries van ser compilades visualment. En particular, els alumnes i professors ara poden experimentar tridimensionalment a l'aula amb telèfons mòbils o tauletes perquè apareixen com a hologrames. 

"Anne Frank encarna la lluita entre el bé i el mal i ens recorda el capítol més fosc de la història alemanya", ha exposat el director general de WDR, Tom Buhrow. "El seu diari ha deixat clar al món el que la guerra i el totalitarisme poden fer a les persones. És la nostra responsabilitat mantenir viva la seva memòria en el futur", i ha afegit que "estic orgullós que els amics de l'escola d'Anne Frank hagin parlat sobre la seva història per la app, i al fer-ho l'hem conservat per a les generacions futures amb tecnologia punta".

holograma app anna frank

Captura de l'app WDR AR 1933-1945

I és que dues amigues d'Anne Frank expliquen la seva història. Per tal de gravar aquests records la Jacqueline van Maarsen i Hannah Goslar van acordar ser filmades per l'app. Això ha permès que hi hagi hologrames i fa que s'integri els amics d'Anne Frank a l'entorn respectiu de l'usuari i converteix els informes emocionals de dos testimonis oculars en una experiència única. 

Jacqueline i Hanna eren les millors amigues d'Anne Frank, i segons han exposat "parlen per aquells que ja no ho poden fer". En narrativa hologràfica els usuaris experimenten el valor de l'amistat i allò que significa ser exclosos o amenaçats per una societat.