El xef Albert Adrià, propietari d'establiments com Tickets, Pakta, Bodega 1900, Hoja Santa i Enigma, amb quatre estrelles Michelin, ha estat el triomfador d'una nit dels Premis Nacionals de Gastronomia atípica, com ja és el tòpic d'aquest 2020 que deixem enrere i que ha afectat especialment el sector de la restauració. Adrià, que amb el seu germà Ferran van revolucionar la gastronomia mundial, ha estat reconegut, en un acte que s'ha celebrat aquest vespre a la Llotja de Mar, "per la seva trajectòria i aportació a la cuina catalana", segons l'acta del jurat.

"Amb la pandèmia, el país ha descobert el que significa la gastronomia per l'ADN de la nostra societat", ha recordat en aquest sentit el president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, que també ha evocat aquests temps en que que l'acte de menjar a casa ha adquirit un nou caràcter, mentre es troba a faltar el retrobament amb la cuina i amb els amics al voltant d'una taula.

Premis en temps difícils

Nascuts fa 18 anys, els guardons han reconegut també en la categoria de millor Cap de Sala, el maître Alfred Romagosa i Freixas, responsable del restaurant Fermí Puig, amb qui havia treballat anteriorment a l'històric i ja desaparegut Drolma, després d'haver-se conegut a la Capitania General de Cartagena, on Puig i Ferran Adrià eren cuiners i Romagosa, majordom, i previ pas pel Jean Luc Figueras, Can Fabes i l'Hotel Ritz de Londres. El barman Javier de las Muelas, el rei de la cocteleria barcelonina i referència internacional, ha estat reconegut amb Premi Especial i ha aprofitat el seu discurs per reclamar "el màxim suport de les autoritats a un estil de vida tan nostre, tan mediterrani", mentre que el cuiner Jordi Coromina, ànima de l'Horta, a Tavertet, ha estat guardonat amb el Premi Revelació. 

Premis Nacionals de Gastronomia 2020/Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició

Guardonats amb els Premis Nacionals de Gastronomia 2020/Acadèmia de Gastronomia i Nutrició

Un emocionat Albert Adrià ha mostrat la contradicció entre un dia molt feliç personalment –"en una altra ocasió hauríem acabat de matinada al Dry Martini" ha dit picant l'ullet a de las Muelas–, però en un moment en que no podem estar contents. Adrià, que no ha reobert els restaurants d'ElBarri, el seu pool gastronòmic al voltant del Paral·lel barceloní, ha volgut compartir el guardó "amb tots aquells que no tenen veu: propietaris d'un petit restaurant, agricultors, ramaders, viticultors, etcètera". La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha estat encarregada de cloure l'acte amb paraules de suport al sector.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat