El World Press Photo, el concurs de fotoperiodisme més important del món, ja ha anunciat quina és la imatge que ha rebut el premi a la fotografia de l'any. Es tracta de La primera abraçada (The First Embrace), del fotògraf danès Mads Nissen. 

La imatge mostra la primera abraçada que Rosa Luzia Lunardi, una dona de 85 anys ingressada en una residència a Sâo Paulo (al Brasil), va rebre després de cinc mesos pel confinament provocat pel devastador impacte d'un encara desconegut virus, anomenat Covid-19. Qui l'abrasa és la infermera Adriana Silva da Costa Souza, la qual utilitza una barrera de plàstics -anomenada "barrera d'abraçades"- per evitar un possible contagi. 

Reportatge Gràfic de l'any

D'altra banda, el jurat del Concurs fotogràfic 2021 ha seleccionat la sèrie d'imatges titulada Habibide l'italià Antonio Faccilongo, com a la història de l'any. 

En aquest cas s'explica la història de la lluita dels palestins amb familiars presos als centres penitenciaris d'Israel. L'autor ha optat centrar-se en la gent i deixar en un segon pla el conflicte. 

008 World Press Photo Story of the Year Antonio Faccilongo Getty Reportage

Habibi /  Antonio Faccilongo, Italy, Getty Reportage

Qüestions contemporànies

Pablo Tosco ha rebut el guardó en la categoria de qüestions contemporànies. La imatge, titulada Iemen: la fam, una altra ferida de guerra mostra com la Fàtima i el seu fill preparen una xarxa de pesca en un vaixell a la badia de Khor Omeira, al Iemen. S'intenta explicar el conflicte en què el país es mostra immers des del 2014, les conseqüències del qual ha fet que l'Unicef l'hagi considerat com a la pitjor crisi humanitària. 

1r premio Pablo Tosco

Yemen: Hunger, Another War Wound / Pablo Tosco, Argentina

Medi ambient 

En aquest cas, el guanyador a la millor fotografia de la categoria del medi ambient ha estat el nord-americà Ralph Place, que mostra com un curiós lleó marí de Califòrnia neda cap a una màscara facial al lloc de busseig de l’espigó a Monterey, Califòrnia (EUA).

1er premio 040 Ralph Pace

California Sea Lion Plays with Mask / Ralph Pace, United States

Natura

El premi de la categoria de natura és per la imatge Rescat de girafes de l’illa inundable, d'Ami Vitale, que mostra com una girada és transportada en una barcassa des d’una illa inundada de Longicharo, el llac Baringo, a l’oest de Kenya.

1er premio 093 Ami Vitale for CNN

Rescue of Giraffes from Flooding Island / Ami Vitale, United States, for CNN

Retrats 

A la categoria retrats, el primer premi ha estat per El trànsit: Ignat, que mostra l'Ignat, un home transgènere, assegut juntament amb la seva xicota María a Sant Petersburg. El protagonista de la fotografia va patir assetjament a l'escola després que el psicòleg del centre, amb qui havia parlat, revelés que l'Ignat se sentia identificat amb el gènere masculí. A Rússia, moltes persones LGBTQ+ es veuen obligades a mantenir un perfil baix per culpa de l'estigmatització de la sexualitat no tradicional.L'autora és Oleg Ponomarev. 

004 World Press Photo of the Year Nominee Oleg Ponomarev

The Transition: Ignat / Oleg Ponomarev, Russia 

Esports 

En la categoria esports, ha estat premiada la imatge del fotògraf australià Adam Pretty. Es mostra com un escalador practica "bouldering" en una pila de troncs. El boulder implica pujar sobre petites formacions rocoses i còdols que normalment no superen els sis metres d’alçada, sense cordes ni arnesos. 

1er premio 124 Adam Pretty Getty Images

Log Pile Bouldering / Adam Pretty, Australia, Getty Images

 

Històricament, va començar com una activitat formativa per a pràctiques d’escalada i alpinisme més ambicioses, però s’ha convertit en un esport per si mateix. 

Els gimnasos i les instal·lacions esportives d’escalada a Munic es van tancar a conseqüència de la pandèmia Covid-19 en curs, de manera que els atletes s’havien convertit en creatius en els seus mètodes d’entrenament.

Notícies d'actualitat

Finalment, a la categoria notícies d'actualitat, la primera posició ha estat per la nord-americana Evelyn Hockstein. L'obra Debat sobre el memorial d'emancipació mostra l'Anais, de 26 anys, partidària del derrocament del Memorial de l'Emancipació, discuteix amb un home que vol mantenir-lo, a Lincoln Park, Washington DC, EUA.

001 World Press Photo of the Year Nominee Evelyn Hockstein

Lincoln Emancipation Memorial Debate / Evelyn Hockstein, EUA

 

El Monument a l'Emancipació mostra a Lincoln sostenint la Proclamació de l'Emancipació en una mà, mentre que l'altra la té sobre el cap d'un home negre, situat als seus peus. Els crítics argumenten que l'estàtua és paternalista i apunten que no fa justícia al rol que la comunitat negra va tenir en el seu alliberament. L'impuls de derrocar l'estàtua es va produir en plena onada de crides a tombar aquest tipus de monuments, una mesura que va ser molt ben rebuda pels activistes del moviment BLM (Black Lives Matter). El 25 de juny del 2020, unes 100 persones es van reunir davant del monument, que prèviament havia estat encerclat amb tanques per funcionaris disposats a defensar-lo.

Es podran veure a Barcelona

Diversos dels autors premiats participaran en l'exposició World Press Photo 2021 a Barcelona, organitzada per la Fundació Photographic Social Vision amb el suport de la Fundació Banc Sabadell i que es podrà visitar del 10 de novembre al 12 de desembre en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

 

Imatge principal: The First Embrace / Mads Nissen, Denmark, Politiken/Panos Pictures