Hi ha una sèrie de tradicions, no sempre desitjades, que als catalans els toca patir quasi cada primavera: quina activitat alternativa es pot fer quan el Madrid juga la final de la Champions, suportar les fotos a Instagram amb les lletres il·luminades del Primavera Sound i els articles relacionats amb una nova visita de Bruce Springsteen a Barcelona. Superats els dos primers, ara toca aquesta llista sobre coses a tenir en compte pels dos concerts que el rocker nord-americà oferirà dijous 20 i dissabte 22 de juny a l’Estadi Olímpic.

🔴 Bruce Springsteen a Barcelona, DIRECTE | Cançons i última hora del concert a l'Estadi Olímpic
 

🟠 Concerts de Bruce Springsteen a Barcelona: horaris, com arribar i set list
 

🟠 Born in the USA, l'himne de Bruce Springsteen que el patriotisme americà no va entendre
 

1. Els concerts de Bruce Springsteen, en xifres

Unes 110.000 persones veuran i escoltaran Bruce Springsteen a Barcelona amb dos concerts pels quals s’ha penjat el cartell de sold out. Es calcula que la facturació total de les entrades (amb preus que han oscil·lat entre els 65 als 170 euros) arribarà als 16 milions d’euros. A cada ciutat hi arriben uns 70 tràilers que, en qüestió de 12 hores, han de muntar l’escenari damunt del qual hi ha 18 músics (10 del nucli dur de la E Street Band, quatre coristes i quatre vents). A cada concert hi sonen entre 28 i 32 cançons amb una durada que pot arribar a les 3 hores de xou.

2. Les cançons que segurament sonaran

En aquesta gira del 2024, Bruce Springsteen té un esquelet de repertori més o menys fix, però una mica més flexible que en la gira del 2023. En els mesos que portem de tour, només hi ha tres cançons que sempre han sonat a cada concert: The Promised Land, Thunder Road i Tenth Avenue Freeze-Out, aquesta última —ja als bisos— és amb la que presenta els músics de la banda i en què ret homenatge al Big Man, Clarence Clemons, el seu saxofonista mort el 2011. També és quasi segur que sonin grans hits com Born To Run, Dancing in the Dark, Badlands o Because The Night, per bé que no han fet el ple en aquests mesos de gira. De les últimes creacions, segurament es pugui escoltar Last Man Standing, Nightshift i I’ll see you in your dreams, tema amb el què, de manera acústica, posa punt i final al concert.

EuropaPress 6028864 cantante bruce springsteen actuacion estadio civitas metropolitano 12 junio
Foto: Ricardo Rubio / Europa Press

3. A cada concert toca una cançó que debuta al tour

Si l’estadística i la tendència no es trenca a Barcelona, a l’Estadi Olímpic se sentiran com a mínim dues cançons, una el dia 20 i una altra el 22, que no s’hauran tocat abans en aquest 2024. És el que els fans més cafeters coneixen (i desitgen) com a tour debut (estrena de gira). Hi ha una vintena de cançons que només han sonat una vegada i, per tant, han estat una mena de regal personalitzat per a cada ciutat. A Madrid, sense anar més lluny, van sentir Something in the Night i l’estrena mundial de The Power of Prayer.

4. Tornen les cançons tocades a petició del públic

A la gira del 2007-2008, els fans de Bruce Springsteen van començar a portar cartells amb títols de cançons perquè les toqués al concert. El cantant s’ho va prendre com un repte i va començar a improvisar i incloure-les al repertori sense que estiguessin a la llista inicialment prevista. Gràcies a això, milers de fans han pogut gaudir d’improvisacions de temes que en cap cas haurien sonat. La moda dels cartells va sortir de mare i en les últimes gires havia desaparegut aquesta tradició. Doncs bé, en aquest 2024 han tornat els cartells i les improvisacions. A través d’aquest sistema, a Madrid es va sentir Rockin’ all over the world i fins i tot la versió soul-rock de la nadala Santa Claus is coming to town va sonar en ple mes de maig a Cork, Irlanda.

5. Steve Van Zandt, a una escola de Sant Cugat la vigília del concert

El guitarrista de la E Street Band, el peculiar Steve Van Zandt (conegut fa anys com a Little Stevie) apadrina una fundació en què, a través de la música, es pretén millorar el rendiment escolar dels alumnes. L’entitat es diu Teach Rock i ara busca desplegar-se per Europa. Un dels professors de l’escola Thau de Sant Cugat és un gran fan tant de Bruce Springsteen com d’Steve Van Zandt i ha aconseguit que l’icònic músic del mocador al cap sigui a la ciutat vallesana el dimecres 19. Un dia abans del concert a l’Estadi Olímpic, el guitarrista de la E Street Band contestarà les preguntes dels alumnes en una mena de master class.

EuropaPress 6029563 cantante bruce springsteen actuacion estadio civitas metropolitano 12 junio
Foto: Ricardo Rubio / Europa Press

6. L’àudio dels concerts de Barcelona, aviat a la venda

Ara fa uns anys, i en una barreja de lluita contra la pirateria industrial i d’ingrés extra de diners, Bruce Springsteen va posar a la venda l’àudio dels concerts i això inclou arxius de fa quaranta anys amb els xous més recents. És més, des de fa un temps, es poden comprar els concerts amb la gira en marxa i al cap d’uns dies d’haver-se celebrat. Això vol dir que, el mes de juliol a tot estirar, ens trobarem els concerts del 20 i 22 de juny a Barcelona disponibles al seu web i en diversos formats, inclòs el CD per als més boomers. Això és exactament el què va passar amb els concerts del 28 i 30 d’abril de l’any passat, també a l’estadi Olímpic.  

7. Una gira de tres anys? Tornarà a Barcelona?

La gira del 2024 de Bruce Springsteen en realitat és l’allargament de la gira del 2023 i segurament hi haurà una tercera tongada l’any 2025. Normalment, els seus tours tenen la mateixa estructura: pels volts de febrer arrenca als Estats Units, d’abril a juliol toca a estadis europeus i de setembre a desembre torna als Estats Units i Canadà. A finals del 2023, Bruce Springsteen va patir una llaga d’estómac, cosa que el va obligar a ajornar el final nord-americà de la gira. Aquests concerts van quedar reprogramats per al 2024 i a partir d’aquí va construir la resta de la gira mundial en què ha tornat a incloure Barcelona. Ara bé, en aquest primer tram de la gira del 2024, el cantant va patir una afonia (després d’un concert amb pluja a Sunderland, Anglaterra) i això el va obligar a ajornar quatre concerts (Marsella, Praga i dos a Milà). Per sorpresa de tothom, Springsteen ha anunciat que aquests quatre xous els farà... la primavera i estiu del 2025! Tot fa pensar, doncs, que d’aquí un any... sant tornem-hi!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!