Centenars de persones han protestat aquest diumenge, 23 d'octubre, davant el Monestir de Vilanova de Sixena per defensar que tornin els béns. La convocatòria s'ha fet per acord unànime de tots els grups polítics amb representació en el Consell Comarcal (PSOE, PP, PARELL i CHA), els portaveus dels quals han posat de manifest en les seves intervencions la unitat entorn de la defensa del retorn dels béns.

Representants de partits polítics, d'institucions, associacions i veïns de nombroses localitats dels Monegres i d'altres punts de l'Aragó s'han reunit aquest migdia a les portes del Monestir de Sixena per unir les seves veus en un ambient festiu i reivindicatiu.

L'alcalde de Vilanova de Sixena i vicepresident comarcal, Ildefonso Salillas, ha assegurat que el patrimoni "va sortir d'aquí de forma irregular, amb vendes fingides en l'ús del Monestir de Sixena, i l'hem de recuperar". "Volem que aquest acte serveixi per exigir el compliment de les sentències i perquè ens tornin el nostre patrimoni i per a donar a conèixer a l'opinió pública amb total transparència la veritat entorn del litigi", ha dit.

Associacions locals han contribuït a dinamitzar l'esdeveniment, mitjançant l'organització de rutes ciclistes i a cavall o caminades. També hi han assistit representants del Govern de l'Aragó, amb la presència del director general de Patrimoni, Ignacio Escuín, i diversos diputats.

L'acte ha acabat amb la lectura del "Manifest per la veritat i la restitució del tresor artístic del Reial Monestir de Sixena", que va ser promogut per l'Ajuntament de Vilanova de Siexa i que ja compta amb més de 2.500 adhesions a Internet.