La literatura i la lectura seran protagonistes aquesta diada de Sant Jordi 2022 pels usuaris de Ferrocarrils de Catalunya (FGC), un programa d'activitats que té com a objectiu vincular el ferrocarril amb una data tan especial i transmetre l’esperit d’aquesta jornada, fomentant la lectura entre les persones usuàries. Els dies 22 i 23 d’abril, FGC, juntament amb Plataforma Editorial duran a terme una acció de ‘bookcrossing’ a les estacions de Ferrocarrils. El ‘bookcrossing’ consisteix a deixar llibres en llocs públics per tal que qui els trobin els puguin recollir, llegir-los i tornar-los a deixar en un lloc perquè alguna altra persona el pugui agafar i llegir. D’aquesta manera, Plataforma Editorial “deixarà” a les instal·lacions d’FGC prop de 500 llibres de diferents gèneres literaris (novel·la, assaig, literatura juvenil, etc.) al llarg de tot el dia, a les següents estacions: 

  • Barcelona-Vallès: Pl. Catalunya, Sarrià, Sant Cugat, Universitat Autònoma, Sabadell Pl. Major i Terrassa Rambla.
  • Llobregat-Anoia: Plaça Espanya, L’Hospitalet Av. Carrilet, Sant Boi, Martorell Enllaç, Igualada i Manresa Alta. 
  • Lleida-La Pobla: Balaguer.

📚 Llibres Sant Jordi 2022: 25 recomanacions i totes les novetats editorials de l'any

Homenatge a Gabriel Ferrater

Figures clau de la literatura i cultura catalanes tornen a ser protagonistes del Sant Jordi de Ferrocarrils. Aquest any, es commemora el centenari del naixement dels escriptors Gabriel Ferrater i Joan Fuster i es batejaran dos trens amb els noms d’aquests autors. D’altra banda, també es batejarà un tren amb el nom de la filòloga Aina Moll, qui dona nom al projecte AINA de la Generalitat de Catalunya basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català i garantir així la supervivència de la llengua en l’àmbit digital. Aina Moll, figura central de la promoció i la normalització del català i primera Directora General de Política Lingüística de la Generalitat, del 1980 al 1988, va ser l’artífex del llançament, el 1982, de la primera campanya institucional de sensibilització sobre l’ús de la llengua ‘El català, cosa de tots’, que, amb el popular personatge de la Norma al capdavant, tenia com a objectiu conscienciar la societat sobre la situació sociolingüística del català. Un any després, s'aprovava la primera llei de normalització lingüística. 

✍🏼 Signatures de Sant Jordi 2022: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril

Sorteig de llibres per Sant Jordi

Ferrocarrils i la Institució de les Lletres Catalanes han organitzat un sorteig en el qual poden participar tots els usuaris de ferrocarrils, on han d'enviar fotografies dels diferents trens batejats que circulen actualment per les línies de Ferrocarrils amb noms d’escriptors i escriptores. La participació estarà oberta durant tot el dia 22 d’abril i podran participar totes aquelles persones que pengin històries al seu Instagram amb fotos d’un tren batejat i etiquetant @fgc.cat i @lletrescatalanes. La persona guanyadora del concurs obtindrà quatre entrades per una visita nocturna al Parc Astronòmic del Montsec que inclou: una sessió de planetari a l’Ull del Montsec i sessió nocturna al Parc de Telescopis. I també un lot de llibres i postals literàries de la ILC. 

D'altra banda, FGC i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès organitzen una nova edició del concurs literari ‘Tuitrelats'. Un viatge d’històries’ on es convida les persones usuàries de Ferrocarrils a plasmar al Twitter allò que inspira el viatge en tren, ja sigui l’expressió d’una vivència, d’un record o bé un relat de ficció. Per aquest concurs, la participació està oberta fins al dia 24 d’abril i cal acompanyar els textos que es comparteixin a Twitter amb l’etiqueta #FGCrelats i fent menció al compte @FGCcorporatiu. Poden participar totes les persones que ho desitgin, sense limitació d’edat, i l’extensió màxima dels relats ha de ser de 280 caràcters, inclosa l’etiqueta #FGCrelats i la menció @FGCcorporatiu. En aquest sorteig hi haurà 3 guanyadors. El primer premi és un cap de setmana d’hotel per a quatre persones a Vall de Núria, en règim de mitja pensió, una matrícula gratuïta a un curs de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès (20 hores de durada) amb matrícula vàlida per als cursos de primavera –maig i juny de 2022– o per als cursos intensius d’estiu –juliol de 2022–. El segon premi és un bitllet gratuït per a quatre persones per al Tren dels Llacs i un lot de llibres de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. I per últim, el tercer premi és un bitllet gratuït per a quatre persones per al Tren del Ciment i un lot de llibres de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. 

Grossa Sant Jordi 2022: Així serà el sorteig