L'estiu ja és oficialment aquí i amb ell les ganes d'agafar qualsevol llibre per devorar-lo a la platja, a la muntanya o durant les vacances, sigui on sigui que anem a parar. Perquè les vacances d'estiu són el moment ideal per encetar aquella lectura que portem temps reservant per excés de feina i falta de temps. També, i com cada setmana, hi ha novetats que arriben a les prestatgeries de les llibreries i que sempre són una bona opció per captar nous lectors i enganxar al personal amb arguments diversos que acaben de sortir del forn. Si ets d'aquests últims, dels que quan poden devoren novetats literàries, aquesta llista t'ajudarà a decidir-te.

1. L'assassí cec (Quaderns Crema), de Margaret Atwood

Un llibre que l'autora d'El conte de la Serventa va publicar l'any 2000 i que li va valer el Premi Booker del mateix any. Ara torna amb aquesta reedició en català, traduïda per Xavier Pàmies i editada per Quaderns Crema. Explica la història de l'Iris Chaise, una dona de vuitanta-dos anys que viu sola al feu familiar i que s'haurà d'enfrontar a la vellesa al mateix temps que medita sobre les estranyes circumstàncies que travessen la mort de la seva germana Laura poc després de la Segona Guerra Mundial. Tot això farà que la protagonista comenci una travessia per la memòria de tots els fets que va viure durant la seva joventut: la Gran Despressió, les dues grans guerres, els moviments sindicals o la publicació de L'assassí cec, obra que va convertir la Laura en autora de culte.

2. La sombra (Libros del K.O.), de David Cabrera

Aquest llibre és la història d'una ombra que va matar un home d'una punyalada, va ser condemnat a vint anys de presó i va fugir abans d'entrar-hi. Però no va fer grans peripècies ni va ocultar-se en llocs misteriosos: va continuar fent vida normal, camuflat entre la multitud de la seva ciutat, Barcelona. A La sombra (Libros del K.O.), el periodista —que durant quasi una dècada ha treballat de realitzador al programa SalvadosDavid Cabrera signa la vivència real d'un home que manté el seu nom en l'anonimat amb entrevistes, documentació i dades inèdites.

3. Totes les narracions del Delta (Proa), de Sebastià Juan Arbó

Totes les narracions del Delta aplega per primer cop íntegrament la narrativa breu que Sebastià Juan Arbó va dedicar al món singular i desaparegut que el va veure néixer. Un recull de narracions publicades dècades enrere en llibres, altres gairebé desconegudes publicades en premsa i també peces inèdites de gran valor literari i testimonial. Un llibre editat per Proa que convida el lector d’avui a un passeig literari plaent que li permetrà redescobrir el Delta de l’Ebre.

4. Vives en las cintas que me grabaste (Blackie Books), Rob Sheffield

Rob Sheffield va conèixer a Renée Crist amb 23 anys. Es van enamorar, van escoltar cançons justs i van escriure cròniques a quatre mans. Però ella va morir fa un anys i l'autor d'aquest llibre ha rebuscat entre els records i les cintes gravades que guarda en una caixa per tornar-les a escoltar i recordar-se de la seva vida en comú. Vives en las cintas que me grabaste (Blackie Books) és el testimoni escrit d'aquesta travessia per la memòria i l'estima d'una vida passada que tant de bo no hagués acabat mai. 

5. El cartògraf d'absències (Edicions del Periscopi), de Mia Couto

Diogo Santiago retorna a Beira, la seva ciutat d'infància, per rebre un homenatge mentre s'anuncia l'arribada d'un cicló tropical demolidor. Allà coneix la Liana, una dona misteriosa que resulta ser la néta de l'inspector de la policia secreta que va detenir el pare d'en Diogo fa més de quaranta anys. Amb una prosa poètica, Mia Couto, un dels escriptors més importants en llengua portuguesa i l'autor moçambiquès més traduït, fa navegar el lector entre dues èpoques traumàtiques en què Moçambic va quedar assolat.