La gastronomia ha deixat de ser un fet estrictament existencial per convertir-se en (gairebé) una foilosofia de vida. Mostra fonamental de la cultura de cada poble i regió, paradigma d'aquesta eclosión culinària són les cada vegada més referències culinàries que trobem a les prestatgeries de les nostres llibreries. Catàleg de literatura gastronòmica que ens pot reportar més d'una alegria aquest pròxim 23 d'abril. Aquestes són les 5 apostes de La Gurmeteria de ElNacional.cat per aquest Sant Jordi 2022

✍🏼 Signatures de Sant Jordi 2022: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril

1
Àpats
Alba Sunyer
Els 5 llibres recomanats per Sant Jordi 2022 per engrescar-se a la cuina

La cuina catalana es donarà a conèixer als Estats Units a partir d’aquest proper Sant Jordi a través de la sallentina Alba Sunyer Oller (1972), resident a Detroit, que ha fet un llibre, Àpats (Parcir), també editat en anglès amb el títol de The Catalan Table, on presenta un centenar de receptes que volen recollir el corpus imprescindible de la gastronomia del nostre país. Arrós, escudella, sopes, pollastre i el pa amb tomàquet.

apats

 

2
Cuina catalana oblidada
Xesco Bueno
Els 5 llibres recomanats per Sant Jordi 2022 per engrescar-se a la cuina

La cuina catalana es un reflex dels seus paisatges i les seves gents. És una cuina mediterrània de litoral i una cuina de terra endins, de tros i de pagès, una cuina de muntanya i una de ciutat, una cuina obrera i industrial. Totes conflueixen i conformen la riquesa de la cuina catalana. I es això és el que es pretén mostrar amb aquest llibre, Cuina catalana oblidada (Larousse), tot un un recorregut per la memòria culinària de Catalunya. Xesco Bueno afegeix petits apunts biogràfics en aquest recorregut per la memòria i la geografia del país on ha crescut, per les seves cuines i per les persones que la representen.

Cuina catalana oblidada

 

3
Cuina o barbàrie
Maria Nicolau
Els 5 llibres recomanats per Sant Jordi 2022 per engrescar-se a la cuina

Entusiasta, inconformista i hilarant, Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent. Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima. Per què l’olla és l’invent primordial de la civilització? Què ho fa, que els pastissos s'inflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple d'altres varietats de peix? En aquest llibre, Cuina o barbàrie (Ara Llibres) molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.

cuina o barbarie

4
O libro
Javi Olleros i Amaranta Rodríguez
Els 5 llibres recomanats per Sant Jordi 2022 per engrescar-se a la cuina

Totes i cadascuna de les 336 pàgines d'O libro. Culler de Pau (Montagud) irradien màgia. “Hem intentat entendre Culler de Pau simplement com un vehicle de transmissió de bellesa” comenta Javi Antoja de la Rosa, director i editor de l’ obra. “Aquest és un projecte de gran sensibilitat en el que la natura, la millor mestra de la veritat, és la via d’expressió”. El llibre, amb unes 60.000 paraules i 167 fotografies de Mikel Ponce, es completa amb signatures convidades tan importants com Ferran Adrià, Martín Berasategui i Andoni Luis Aduriz entre d’altres.

o libro culer de pau

5
Come mierda
Julio Basulto
Els 5 llibres recomanats per Sant Jordi 2022 per engrescar-se a la cuina

"Una brúixola per evitar el mareig en aquest mar confús d’ oferta despietada de mals aliments,de falses creences i molt aficionat", diu la doctora María Neira, directora de Salud Pública de la OMS, de Come mierda (Vergara), el llibre més descarnat de Julio Basulto. Mentre que el menjar contaminat mata a tota Europa unes 5.000 persones a l’any, la ferralla comestible provoca anualment, solament per malalties cardiovasculars, 2,1 milions de morts. T’imagines quants quilos d’ultrapocessats consumim a l’any? Davant una tragèdia de tal magnitud, Julio Basulto justifica que si la paraula “merda” es defineix com a “cosa mal feta o de mala qualitat” (segons la Real Acadèmia Espanyola de la llengua), els comestibles de mala qualitat nutricional els hem d’incloure també dins d'aquest concepte.

come mierda