La 40 Setmana del Llibre en Català ha superat els 50.000 visitants de l'edició anterior i, a l'espera de xifres definitives, les vendes han superat les del 2021 (més d'un 20%), sobretot gràcies al llibre infantil i juvenil i a la gran afluència de famílies. Es tracta de la primera edició celebrada amb total normalitat després de les restriccions per la covid-19. La Setmana s'ha celebrat des del 9 de setembre fins aquest diumenge al Moll de la Fusta de Barcelona.

El fins ara president de la Setmana, Juan Carlos Girbés, acaba el seu mandat després de tres anys, que "han servit per fer el salt definitiu de la Setmana". Ha subratllat que el canvi d'emplaçament al Moll de la Fusta ha permès créixer en espai, mòduls, expositores, vendes i activitats. I ha expressat que “el gran festival del llibre en català té molt garantit el futur”.

La Setmana del Llibre en Català ha tornat a omplir el Moll de la Fusta de Barcelona durant 10 dies amb l'objectiu de celebrar la riquesa de l’edició en català i reivindicar la diversitat narrativa que hi ha al país. I ho ha fet amb una programació variada que ha reunit autors i lectors en un mateix espai, demostrant que l’interès pels llibres en català no para de créixer.

El sistema iOS 16 d'Apple inclou el català

Pel que fa a la presència de la llengua catalana en les noves tecnologies, recentment, l'empresa americana Apple ha incorporat el català a iOS 16, el nou sistema operatiu dels mòbils Apple. Així, el català serà una de les llengües disponibles en la seva àmplia gamma de productes iPhone. D'aquesta forma, els usuaris catalanoparlants també es podran adreçar a l'assistent d'Apple en català. Es tracta d'una primera passa per complir amb el que la multinacional va anunciar ara fa dos anys.

El setembre de 2020 Apple va comunicar que estava preparant l'assistent intel·ligent Siri perquè entengués el català. La companyia tecnològica buscava un analista que dominés la llengua catalana perquè pogués escoltar i transcriure arxius d'àudio. I, d'aquesta forma, avaluar les respostes de l'assistent d'Apple.

El projecte AINA, un impuls pel català

Pel que fa a la presència del català en les noves tecnologies, destaca el projecte AINA. I és que des que va començar la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’, s’han enregistrat 1.006.000 talls de veu nous i s’ha arribat a 1.400 hores noves gravades. Així, s’han assolit els objectius marcats per a tot el 2022.

Ara, la feina que resta per fer és validar els talls de veu i classificar el registre dels ‘donants’ per saber si s’està contemplant tota la diversitat lingüística del català. Amb tot, AINA està bastint recursos digitals en català perquè empreses i entitats puguin fer servir-los per desenvolupar traductors, assistents o agents conversacionals en català.