El 2022 ha estat un any particularment productiu pel que fa a les produccions estatals de plataformes i cadenes de televisió. S’han diversificat els gèneres més que mai i algunes sèries han aconseguit tenir la mateixa repercussió dels grans títols internacionals. Però el més important és que segurament s’ha arribat a quotes de qualitat que no fa tants anys semblava impensable, gràcies a aquestes sèries saben interlocutar amb els grans debats de la societat actual. Aquestes són les 10 sèries estatals que millor representen la collita d'aquest any. 

🟠 Les 10 millors sèries del 2022 que hauries d'haver vist abans d'acabar l'any
 

Foto No me gusta conducir (1)
Juan Diego Botto protagonitza aquesta sèrie de TNT. 

Les millors 10 sèries estatals de l'any 2022

1. Intimidad (Netflix)

La sèrie que més i millor ha parlat dels debats oberts al món actual i, a més, defugint un excés de clixés dramàtics. Intimidad és la història d’una política de qui es filtra un vídeo sexual i topa amb les prejudicis d’una societat patriarcal que no permet a les dones allò que sovint aplaudeix als homes. Amb unes excel·lents interpretacions d’Itziar Ituño, Patricia López Arnaiz i Marc Martínez.

2. No me gusta conducir (TNT)

La primera sèrie de Borja Cobeaga és una delícia tant per la seva concisió (capítols curts, directes i ocurrents) com per la seva aproximació a les crisis de maduresa. El seu protagonista és un professor universitari de costums inflexibles que es veu obligat a treure’s el carnet de conduir. A l’autoescola coincideix amb una alumna que li canvia la seva percepció de les coses.

3. La Sagrada Familia (HBO Max)

Una sèrie documental en què David Trueba explica les llums i les ombres de Jordi Pujol aconseguint que siguin els esdeveniments i les hemeroteques les que facin de demiürg de la narració. Potser s’hi troba a faltar que aprofundeixi més en alguns episodis però igualment és un exercici periodístic molt notable en què les aportacions dels testimonis estan molt ben muntades.

Foto La Sagrada Família (1)
La Sagrada Familia és la proposta de David Trueba per explicar el embolics dels Pujol.

4. 800 metros (Netflix)

Els atemptats de Barcelona i Cambrils, i la posterior detenció dels seus responsables, documentats en tres episodis que reconstrueixen els fets amb quirúrgica precisió i apartant-se dels tics narratius del True Crime. El millor és com incideix en els mecanismes de la radicalització i posa llum a alguns aspectes de la investigació que encara no s’havien mostrat amb tanta concreció.

5. La unidad (Movistar)

Si la primera temporada ja va rivalitzar amb les grans intrigues geopolítiques de la televisió actual, la segona, estrenada aquest any, encara apujava més l’aposta. La trama, centrada en una conspiració terrorista contra els policies protagonistes, resulta encara més tensa, elaborada i impactant que la seva predecessora. Hi fa molt el seu esplèndid repartiment.

6. ¡García! (HBO Max)

Basada en el còmic homònim, és la història d’un súper soldat creat per Franco que desperta als nostres dies i es troba, a banda d’un món que li costa d’entendre, que els seus enemics encara són ben vius. Una vinyeta rodada amb entusiasme, sentit de l’espectacle i un irresistible sentit de l’humor, amb uns grans Francisco Ortiz i Veki Velilla. Que facin segona temporada, si us plau.

7. Apagón (Movistar)

Rodrigo Sorogoyen, Raúl Arévalo, Isa Campo, Alberto Rodríguez i Isaki Lacuesta dirigeixen cadascun dels cinc episodis d’aquesta antologia amb un denominador comú: totes les seves històries estan protagonitzades per personatges que han de fer front a una apagada general provocada per una tempesta solar. Hi ha relats millors que altres, però el grau d’interès general és indiscutible.

actores la ruta
La Ruta és una aposta d'Atresplayer.

8. La Ruta (AtresPlayer)

La ruta del Bakalao des de la perspectiva d’un grup d’amics, a partir del moment que es reuneixen per acomiadar-se d’un d’ells. Situada entre els anys 80 i 90, té l’encert de prioritzar el retrat íntim per sobre de la pirotècnia formal, i és per això que et pot atraure encara que no visquessis o no coneguis el que t’explica. Només per això, i pel carisma del repartiment, ja paga la pena.

9. Smiley (Netflix)

Basada en l’obra teatral de Guillem Clua, adaptada per ell mateix, aquesta sèrie aconsegueix ser una divertida, emotiva i creïble comèdia romàntica sense caure en ni una sola convenció de les ficcions LGTBIQ+. Ho fa gràcies a un guió ben estructurat, uns conflictes dramàtics ben resolts i una parella protagonista, Carlos Cuevas i Miki Esparbé, que se’t guanya des de la primera escena.

10. Salvar al Rey (HBO Max)

Una àcida reconstrucció del costat més fosc del Rei Emèrit, a través d’un viatge ben articulat per les seves relacions, negocis i despropòsits. Potser no aporta grans novetats al que ja sabem de Joan Carles I, però endreça bé la informació de què disposa, s’abona amb gràcia a algunes teories de la conspiració i regala passatges que fan riure (per no plorar).