El Tiana Negra està d’aniversari. El festival de novel·la negra catalana arriba a la desena edició, els dies 21 i 22 de gener, i ho celebra -enguany sí- en format presencial i "més lúdic". Així ho ha avançat aquest dijous la seva directora, Anna Maria Villalonga, amb l'ànim que el certamen sigui més que mai una "festa" per als amants del gènere.

La cita comptarà és clar amb presentacions de les darrers novetats editorials, i taules i entrevistes amb autors destacats com Andreu Martín, Xiulo Ricardo, Tura Soler i Rafael Vallbona. Però també depara "sorpreses" que uneixen el fet literari amb altres facetes del gènere, des d'un Gran Trivial del Tiana Negra obert a la participació fins a la dramatització de contes, entre altres propostes.

Igual però diferent

Els organitzadors han preparat un Tiana Negra diferent amb un canvi d’imatge total, una nova web i una gran festa de celebració per al divendres al vespre per on hi passaran les persones de referència del festival durant aquests deu anys.

El programa d’enguany està encapçalat per alguns dels noms més importants del gènere negre, com Rosa Ribas (retornada a Catalunya després d'anys residint a Frankfurt), Andreu Martín, Xiulo Ricardo Trigo o Tura Soler (entrevistada sobre el boom del 'true crime' i també pel seu llibre sobre els crims del pantà de Susqueda), entre d’altres.

Crims amb públic

El festival tornarà al format presencial i al lloc original, la Sala Albèniz del Casal de Tiana, ara reformat. Es mantindrà, però, la retransmissió online a través del Youtube. El Tiana Negra repeteix algunes de les seves activitats estrella, com la cadira d’orelles (entrevista a Rosa Ribas), les taules de novetats acompanyades de la música del saxo de Pau Sanchís, les xerrades de 'true crime' amb periodistes especialitzats en successos o el concurs de relats negres amb col·laboració amb la Biblioteca Municipal de Tiana.

Tiana negre cartel
Cartell de la 10 edició del festival Tiana Negra

Però estrena també activitats noves com el Gran Trivial de Tiana i una dramatització de contes negres a càrrec de Inés MacPherson, entre altres "sorpreses" que Anna Maria Villalonga no ha volgut desvetllar del tot.

10 anys assassinant

Villalonga ha confirmat també que es farà entrega del guardó al guanyador de la nova edició del Premi Agustí Vehí. Segons la directora del festival, enguany la deliberació del jurat ha estat més difícil que mai per la qualitat dels originals que s'hi han presentat. El jurat, però, ha escollit la novel·la vencedora per unanimitat i tenint "molt present" la idea de donar l'oportunitat de publicar a "gent nova".

Villalonga ha celebrat que el festival compleixi deu anys i que això es pugui celebrar de forma presencial malgrat les dificultats que comporta la pandèmia. La directora ha explicat que el festival serà "més lúdic que d'habitud", tot i que el seu segell d'identitat és el literari. Més enllà d'això, ha reivindicat la trajectòria i el paper del festival, l'únic dedicat en exclusiva a la novel·la negra catalana, "en uns moments en que hi ha consciència pública del risc que corre la nostra llengua".