Creador extraordinari, avui ens ha deixat als 76 anys Franco Battiato. Artista inclassificable amb un infinit radi d'acció, la seva va ser una de les veus definitòries de la cultura europea de finals del segle XX. Una persona fascinant protagonista de fets tan memorables com aquests. 

-Després de debutar amb un tema de pop romàntic com 'È l'amore', va fer un gir radical a la seva carrera (el primer de molts) i va gravar un àlbum com La Convenzione / Paranoia (1971). Obra conceptual ambientada en el món de la ciència-ficció, molt probablement el millor disc de rock progressiu mai publicat a Itàlia.

-Va escriure lletres extraordinàriament surrealistes com la de la cançó 'Bandiera Banca': "A Beethoven i a Sinatra prefereixo l'amanida, a Vivaldi l'uva passa que em dóna calories".

-Va ser el primer artista italià en vendre un milió de còpies d'un elapé amb La voce del padrone (1981), una de les pedres angulars del seu catàleg discogràfic. 

-Sent ja un dels noms més aclamats de la música italiana (i internacional) de finals del segle XX, no només es va presentar a un festival com Eurovisió, sinó que ho va fer (acompanyat de la cantant Alice) amb un tema tan sublim com 'Il treni di Tozeur'. Evidentment, mereixien guanyar, però van acabar en (un digníssim) cinquè lloc. 

-Va escriure encara més lletres extraordinàriament surrealistes com la de la cançó 'Centro di gravità permanente': "Una vella de Madrid amb un barret, un paraigua de paper d'arròs i canya de bambú. Capitans valents, llestos contrabandistes noctàmbuls. Jesuïtes en acció vestits com uns bonzes en antigues corts amb emperadors de la dinastia Ming". I es quedava tan ample. 

-Va ser un músic total que tan aviat gravava un disc de pop incontestable, com flirtejava amb resultats genials amb l'electrònica, com es decidia a endinsar-se en el món de l'òpera i compondre obres tan notables com GenesiGilgameshMessa arcaica i Il Cavaliere dell' intelletto.

-Era tan bona persona que no va denunciar Hombres G quan aquests van plagiar descarament 'Centro di gravità permanente' amb el seu èxit 'Venezia'.

-Va ser un artista total que quan es cansava de la música dirigia pel·lícules ja considerades de culte com Musikanten, film que ens apropa als últims anys de la vida de Beethoven. La crítica la va lapidar. Però qui fa cas de la crítica. 

-Té un asteoide (el 18556 del cinturó principal, descobert el 7 de febrer de 1997 per Piero Sicoli i Francesco Manca des de l'Observatori Astronòmic Sormano) que porta el seu nom: Battiato. I és que, Battiato, que moltes vegades buscava la inspiració mirant les estrelles a través del seu telescopi, era membre honorari d'una associació astronòmica siciliana: l' Associazione Astrofili Ionico-Etnei. 

-Era plenament conscient de la insuportable lleugeresa de l'ésser i admetia que "amb un nas com el meu o l'acceptes o et pegues un tret".