Més d'un any d'aturada ha servit a Blaumut per "agafar aire, energia i tornar a començar". Com a resultat, el seu quart disc, '0001' (Música Global), que surt aquest divendres amb tretze temes que parlen de la condició humana, des de la part racional, l'emocional i la física. "És una radiografia del que ens pot passar a tots per dins", explica el cantant i lletrista del grup, Xavi de la Iglesia, en una entrevista amb l'ACN. Gravat en una casa d'Arenys de Mar que han adaptat com a estudi, han anat a buscar l'essència de les cançons i explorar amb noves sonoritats. "Hem compost cançons des de la tranquil·litat, començant de nou i tornant a agafar la il·lusió", assegura de la Iglesia.

Gravacions de discos i gires seguides des de 2012 van fer que Blaumut es donés un temps per respirar. Una temporada profitosa per idear el seu quart àlbum, '0001', una analogia entre els tres primers discos (els tres zeros), i l'1, "un recomençament després d'aquesta parada". L'objectiu era tornar a reprendre un projecte "amb les mateixes ganes que al principi", ja que després de tres discos "has d'afluixar una mica la maquinària i ara és com tornar a començar amb tot renovat", assegura el cantant.

No obstant, el bagatge d'aquests anys "no el poden obviar", considera el violinista Vassil Lambrinov. "Portem moltes hores junts, molts concerts i vivències de tota mena. Ja sabem com treballem, sentim i pensem", afirma el músic. El que han fet és "estructurar tot d'una manera nova", i en aquest sentit, el músic Manuel Krapovickas considera que "és millor que al començament", ja que ho fan sabent que tenen una audiència darrere que espera noves cançons.

Maneres de fer noves

En aquest recomençar, hi ha tingut a veure la manera com han gravat el disc. Han adaptat una casa d'uns amics a Arenys de Mar com a estudi, amb les eines de gravació del productor Joel Condal. No volien les limitacions de temps i espai que comporta llogar un estudi de gravació. "Gravar amb aquesta filosofia i fer aquest viatge d'experimentació, d'estar moltíssimes hores provant fins trobar el que ens agradava, ha estat una experiència diferent i perfectament vàlida", assegura el violinista Vassil Lambrinov.

El resultat ha estat una producció menys carregada, en què els instruments estan més clars. En aquest aspecte, segons Krapovickas, "han tornat a l'origen", ja que al primer disc, 'El turista', l'estètica també era "més despullada". No obstant, l'experimentació a nivell sonor "fa que soni més modern".

Mentre toquin els cinc plegats, inevitablement "sempre hi haurà certs girs que sonen a Blaumut". "Però està clar que intentem que hi hagi una evolució, tan sonora com estètica, i només podem esperar que a la gent també li ressoni", diu Vassil Lambrinov.

Disc conceptual

El disc està ideat de manera conceptual, amb il·lustracions que Xavi de la Iglesia va dissenyar a mesura que gravaven el disc. Així, l'últim tema, 'La platja', està vinculat amb el primer (la introducció), en què s'escolta el mar d'Arenys de Mar, on han gravat el disc.

Els temes de l'àlbum parlen de "retrobar-te amb tu mateix i saber ben bé qui ets, o tenir la intenció d'explorar-te i voler-te entendre". "Trobo que en el món en què vivim ens parem poc a pensar-ho això", apunta el cantant Xavi de la Iglesia.

Quan després de la gira de la Iglesia va començar a escriure, es va adonar "que parlava molt d'ell", de coses internes que, al cap i a la fi, "és el que li passa a tothom". "Ens hem d'estudiar més per dins, molts cops ens basem més, com a societat, en la part física, i cal buscar la part emocional i rascar-la més", assenyala el cantant i lletrista. Al seu parer, escriure cançons té un punt "molt terapèutic" que porta cap a llocs de coneixement d'un mateix que sense fer això no descobriria.

El quintet presentarà el disc el 30 d'abril al Festival Strenes de Girona i el 5 de maig a la Sala Barts de Barcelona. "Tinc moltes ganes de passar-m'ho súper bé a l'escenari, és l'essència de tot", ha reblat de la Iglesia.