Una vegada més, a Portugal es troben en aquests moments l'èxit i el desastre, una combinació que domina la història lusitana i que el seu poble ja ha interioritzat com la marca d'una destinació.

En economia, les coses van francament bé, més enllà de les expectatives. L'agència Fitch acaba de revisar la perspectiva de Portugal a positiva des d'estable, i li ha adjudicat una qualificació de BB+1. El deute portuguès ha estat en les últimes setmanes l'estrella del mercat de bons quan ha aconseguit que els tipus d'interès caiguin de més de 4% al 2,8%, de manera que ja s'han situat en zona de confiança.

La revisió de la perspectiva a positiu reflecteix, segons Fitch, fets com la reducció del dèficit fiscal fins al 2,0% del PIB el 2016 des del 4,4% el 2015, cosa que ha posat punt final al Procediment de Dèficit Excessiu aplicat per Brussel·les in 2009. La contenció de les despeses corrents i la millora del PIB des de mitjan 2016 han estat la clau de la tornada a l'equilibri. Fitch espera una reducció del dèficit fins a l'1,4% el 2018.

La contenció de les despeses corrents i la millora del PIB des de mitjan 2016 han estat la clau de la tornada a l'equilibri

El canvi ha estat substancial. Portugal ha aconseguit les millors dades de comerç exterior des de 2013, la qual cosa reflecteix una competitivitat més important dels costos. Les exportacions van representar el 40% el 2016 davant el 30% de 2010. Fitch espera que el creixement del PIB augmenti al 2% el 2017, des de l'1,4% el 2016.

La sortida de Portugal del Procediment per Dèficit Excessiu ha portat el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, a fer grans elogis del seu col·lega portuguès Mário Centeno, de qui ha dit que "és el Ronaldo de l'Ecofin". Això ha fet que molts considerin que Mário Centeno és el favorit per succeir l'holandès Jeroen Dijsselbloem al capdavant de l'Eurogrup.

El més cridaner del cas és que el Govern socialista d'Antonio Costa ha rebaixat el dèficit fiscal augmentant els salaris i les pensions dels fets servir i jubilats. I alhora, la taxa d'atur ha baixat per primera vegada del 10%, fins a situar-se en el 9,9%. El Banc Central estima que l'atur baixarà al 7%.

El 17 de juny es va produir a Pedrógao Grande, l'incendi forestal més mortífer que es recorda a Portugal: 64 morts

Aquests èxits han estat assolits sota els auspicis del Govern socialista d'António Costa, que ha demostrat saber trobar l'equilibri entre les exigències de Brussel·les i les demandes dels socis comunistes i Bloco de Esquerda.

Però quan tothom es preparava per gaudir d'un gloriós estiu gràcies a l'explosió turística que viu el país, el 17 de juny es va produir a Pedrógao Grande l'incendi forestal més mortífer que es recorda a Portugal: 64 morts. La ira i la por de la població han estat creixents i s'ha assenyalat que la despesa pública per fer front a aquest greu risc amb el qual costa d'acabar s'ha reduït el 9% des que governa António Costa, que va arribar al poder el 2015 després de presentar una moció de censura contra Passos Coelho.

Després que dimecres l'incendi va ser extingit, l'opinió pública es dividia entre els que s'inclinaven pel cap de bombers, Jaime M. Soares, que assegura que l'incendi va ser provocat, i aquells que adjudiquen la violència de les flames a l'eterna mala fortuna del país, que ni en els millors moments de la història no ha pogut arribar a gaudir plenament de la seva glòria.