La volatilitat arriba de la mà del deute, però la pujada de tipus per millora econòmica és positiva a mitjà termini. Les bones dades macro que es van conèixer ahir, es van unir al canvi de discurs del BCE i han tornat a provocar una pujada brusca en la rendibilitat del deute.

La normalització dels tipus d'interès, tant oficials com del deute, és una cosa que no sorprèn ningú, però sempre que es produeix genera turbulències als mercats de renda variable.

Ahir van confluir unes dades d'inflació alemanya el juny per sobre de l'esperat (1,6% davant 1,4%), una bona dada de confiança dels consumidors de l'UEM (-1,3, que és un màxim des de 2007 i és a prop de l'1,6 de l'any 2000), i sobretot una sorpresa positiva en el PIB de l'1T17 dels EUA, el creixement trimestral dels quals va ascendir 1,4% mentre s'esperava 1,2% (la taxa anual assoleix el 2,1% mentre s'esperava 2%).

Aquesta millora de la dada de creixement del PIB va estar avalada pel consum i el comerç exterior, que es van comportar millor de l'esperat. Tot i així el començament de l'any als EUA ha estat una mica més feble de l'esperat fa uns mesos, ja que el consum creix a les taxes més baixes des de 2013.

La reacció del deute va ser important i en pocs dies el 10 anys americà ha pujat 15pb i l'alemany 20pb. La volatilitat de la borsa americana va saltar des dels mínim de 10 a 15 i la de la borsa europea des de menys de 15 a 17.

Nosaltres pensem que aquests moviments del deute han coincidit amb una volatilitat excessivament baixa als mercats i amb un període típic de recollides de beneficis. El més important és el canvi de discurs del BCE, que ja s'esperava, però que ha començat a tenir els seus efectes, sobretot en l'euro que ha trencat l'1,14.

Però no s'ha d'exagerar, pensem que l'escenari de pujada moderada i progressiva de tipus no ha canviat, i els bancs centrals s'encarreguessin de remarcar-ho, ja que són els primers que no volen volatilitat.

El que sí que és cert és que l'escenari macro és positiu, i una altra bona notícia en aquest sentit és que el PMI manufacturer de la Xina que s'ha publicat aquest matí, ha estat de 51,7 el juny, per sobre del 51 esperat i pujant des del 51,2 de maig. Aquestes dades donen suport a la idea que el gegant asiàtic pot créixer aquest any per sobre del 6,5% objectiu.