La finança mundial arrenca poc riallera la tornada als mercats dilluns després d'unes vacances amb algun ensurt polític a l'Àsia i baixos volums de negociació. A la cimera del cap de setmana a Jackson Hole, Wyoming, els banquers centrals han topat amb la persistència d'una baixa inflació global que impedeix l'enlairament d'un nou cicle econòmic.

Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal, ha portat el volant a les jornades i ha avançat que prefereix fins a cert punt arriscar-se apujant tipus d'interès, abans que lamentar una forta correcció en un Wall Street sobreescalfat a causa d'una política monetària eternament laxa.

Els banquers centrals han topat amb la persistència d'una baixa inflació global que impedeix l'enlairament d'un nou cicle econòmic

En els mitjans borsaris s'ha estès una visió que fomenta la complaença, basada en la moda de comprar quan la borsa cau, la qual cosa assegura la formació espontània de límits en els descensos. Els resultats empresarials han estat bons el tercer trimestre, els tipus són baixos i l'evolució del creixement de les economies és acceptable, de manera que no cal caminar amb por.

La qüestió, com ha assenyalat Carmen Reinhart, autora amb Kenneth Rogoff del clàssic sobre la Gran Recessió del 2008 Esta vez es distinto: Ocho siglos de necedad financiera, és que recuperació no és sinònim de sortida de la crisi, com ja es va veure a la depressió dels anys 30, quan es va demostrar que de vegades els repunts del PIB són precaris.

En concret, inquieta la fluixa millora dels salaris, qüestió que els experts no saben si jutjar com un fet transitori o més com aviat com un tret permanent a la nova economia.

A més, als EUA hi ha inquietud per l'ambient polític crispat a Washington, mentre als passadissos de Jackson Hole es comentava que aquesta potser és l'última reunió que presideix Janet Yellen a causa d'un relleu a la cúpula de la Reserva Federal.

Europa sembla avui la zona preferida pels déus de la fortuna a causa dels nivells d'activitat i d'ocupació creixents, si bé pateix igualment una inflació baixa (l'1,3%) i un supereuro, que està per sobre d'1,18 dòlars i s'apropa a la paritat amb la lliura esterlina, que frena les seves exportacions.

Europa sembla avui la zona preferida pels déus de la fortuna a causa dels creixents nivells d'activitat i d'ocupació

Tal és així, que Jens Weidmann, president del Bundesbank, crític amb la política de tipus zero del BCE, es mostra favorable que Mario Draghi prorrogui la compra de bons i títols (la QE) fins al 2018.

El president del BCE s'ha mostrat disposat a no revisar la seva línia de política monetària fins després de les eleccions alemanyes del 24 de setembre. Angela Merkel i el seu ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, són favorables a la idea d'un Fons Monetari Europeu (FME) per aprofundir la zona euro, cosa que inquieta els contribuents alemanys.

En aquesta ronda de Jackson Hole, els elements col·laterals han estat potser tan importants com la qüestió central de la trobada, això és, la coordinació entre bancs centrals, atesa la dificultat que tenen per fer passes endavant, i és que la inflació baixa els encalla els moviments, com li passa a un cotxe sense gasolina. És la base del seu funcionament.

Abordant aquesta qüestió, Draghi ha reclamat que es garanteixi el lliure comerç per evitar el debilitament del creixement mundial. El president del BCE ha dit que les barreres comercials han passat d'afectar l'1% dels productes l'any 2000 a més del 2,5% avui. Aquest no és el camí per aconseguir una economia més inclusiva i justa, ha dit.

Posant el mercat únic europeu com a exemple, ha indicat que la convergència entre les diferents economies ha millorat, però tot i així Europa és en les primeres fases de recuperació, ha reconegut.

Per evitar desfasaments globals més grans, Draghi ha insistit que la regulació del sistema financer no sigui discrepant, ja que "la finança és el factor més crucial de la producció". Ha estat una nota-petició a Trump perquè no apliqui una reforma de la regulació financera als EUA que incrementi les distàncies a l'àrea occidental.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat