L'Ibex ha aprofundit en les pèrdues del matí i ha retrocedit per sota dels 10.400 punts en una sessió molt compromesa. En Wall Street, el pessimisme ha donat clares mostres de presència, la qual cosa ha fet proliferar les vendes a mitja sessió.

En l'última jornada de la setmana els inversors han fet comptes sobre la situació dels mercats tenint present dues advertències.

Una, la d'ahir de Draghi quan va dir que si fos necessari ampliaria les mesurades d'estímul, donant a entendre que no està res clar que les forces inflacionistes s'hagin imposat a les deflacionistes (avui experts consultats pel BCE han situat la inflació europea en l'1,5% el 2017, l'1,4% el 2018 i l'1,6% el 2019, molt lluny de l'objectiu del 2%). La recuperació noi està garantida.

La segona va ser l'advertència llançada la setmana passada per Jamie Dimon, president del JP Morgan, quan va trobar a faltar la reforma fiscal. En concret va dir: "La meva opinió és que la tributació a les empreses és crítica, per al creixement, i per atreure els capitals que són fora, i és per això que no m'agrada que hi hagi prop de 2 bilions de dòlars generant beneficis per a altres països."

La liquidez,o preus més elevats, constitueixen factors bàsics en aquesta fase d'estabilització monetària i, en la seva absència, els mercats s'han fet enrere.

En l'Ibex, els protagonistes han estat Abertis, que ha estat un dels pocs valors que han pujat, i ACS, que ha perdut més del 6%.

A Wall Street, els decebedors resultats de General Electric, que és una empresa multisectorial, ha enterbolit les perspectives dels inversors. En la penombra, han pujat l'euro a 1,1650 i l'or a 1.256,2 dòlars. Ha estat una jornada carregada d'advertències.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat