Pequín no es conforma amb la Ruta de la Seda en el seu intent d'aconseguir el lideratge de l'economia mundial. Aquesta setmana ha fet a Chiamen (sud de la Xina) una reunió del grup dels BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) amb la intenció de crear un eix sud-sud i reclamar la consideració de ser "el gran motor de l'economia global". Emparant-se en els nombres -el 40% de la població i el 28% del PIB planetari- Xi Jinping va convidar a la trobada Mèxic, Tailàndia, Tadjikistan, Guinea i Egipte. L'objectiu era oferir la imatge d'un prometedor món reconciliat com a alternativa i contrapès a les grans organitzacions sota influència americana com l'FMI i l'OCDE. Però, com s'ha vist, els BRICS no són la base sobre el qual construir el futur.

Sobre la base de l'aparició de poders nous, el focus principal de les jornades va ser la manera d'afrontar la política de la Casa Blanca, guiada pel principi d'"America First", i la seva renúncia a "participar en la cooperació internacional", segons es va exposar a les sessions.

Els BRICS no són la base sobre la qual construir el futur

Tanmateix, 16 anys després que Jim O'Neill, ex-executiu de Goldman Sachs, trobés aquest acrònim, la situació d'alguns dels seus membres és particularment descoratjadora. El Brasil ha iniciat un programa de vendes massives d'empreses i recursos per sortir del forat en què va caure a causa de la corrupció. El 2016, el seu PIB va retrocedir el 3,3%. A l'Àfrica del Sud, amb problemes de lluites de poder internes greus, la progressió de l'economia va ser del 0,1%, segons l'FMI. Rússia, que va baixar el 0,8%, s'ha recuperat una mica aquest any, en el qual es preveu un avenç de l'1,1%.

Certament, casos a part, són la Xina i l'Índia, que el 2017 creixerà un 7,6%, com l'any passat i un punt més que el seu veí, però les seves relacions segueixen sota pressió. Els gegants asiàtics van tancar recentment un enfrontament fronterer de 10 setmanes a l'Himàlaia, que va revifar els records de la seva guerra fronterera del 1962.

En el seu projecte de la Ruta de la Seda, la Xina ha deixat fora l'Índia en benefici del seu rival pakistanès. A Xiamen, Nova Delhi ha acusat els fonamentalistes islamistes del Pakistan de representar una amenaça universal.

Els BRICS començaven a jugar un paper creixent en la vida econòmica global; en matèria geopolítica, estan encara en la seva infantesa

Mentrestant, Corea del Nord, país en el qual el 83% de les seves exportacions es dirigeixen a la Xina, d'on li arriben el 85% de les importacions, ha amenaçat amb el llançament de nous míssils i provocat l'alarma general.

Per si faltessin focs artificials, en el transcurs de les jornades la moneda virtual bitcoin -impulsada i molt popular entre els xinesos- es va enfonsar un 11%, després que el Banc Central de la Xina declarés il·legal l'oferta de la moneda, segons l'agència Bloomberg.

Fa un any, Jim O'Neill va dir que els BRICS començaven a jugar un paper creixent en la vida econòmica global, si bé en matèria geopolítica, va afegir, "són encara a la infantesa". Probablement, la seva maduració serà lenta, ja que temptatives com les de Xiamen potser serveixen per redaurar la imatge dels seus dirigents, però no passen de ser d'ona curta.