L'Ibex ha pujat amb força afegint-se a la indiferència amb què els mercats han reaccionat a la pujada i a les advertències de més alces de tipus d'interès el 2017. El dòlar s'ha revaloritzat i Wall Street l'ha acompanyat en els guanys. Aquí, l'avenç de Grifols ha estat espectacular.

El dòlar s'ha apreciat davant l'euro, amb el qual busca la paritat, i amb la divisa japonesa, amb la qual s'intercanvia per 118 iens. A Wall Street, els inversors podrien pensar que una alça de la seva moneda pot perjudicar la balança comercial, però el Dow Jones pujava a mitja sessió un 0,77% aliè a aquestes consideracions.

El Banc d'Anglaterra ha mantingut aquest matí els tipus d'interès en el 0,25% advertint de la renovació de les tensions als mercats emergents per l'alça del dòlar i dels tipus d'interès. Així mateix, ha cridat especialment l'atenció sobre la fugida de capitals a la Xina, on els futurs al mercat de bons s'han enfonsat. Segons informacions, Pequín està desplegant armes a les illes del mar de la Xina.

A Europa, les empreses donen mostres d'acabar bé l'any, recolzant-se en les enquestes PMI realitzades entre els responsables de compres que s'han situat en 53,9 punts (zona d'expansió) i amb bones perspectives. Alemanya creixerà un 1,9% aquest any, conforme a les estimacions de l'institut de Kiel. Igual que els EUA, segons les previsions.

L'Eurostoxx ha gaudit d'una jornada de recuperació animada també perquè el nou Govern a Roma aprovarà el 22 de desembre mesures per sanejar la banca italiana, segons fonts pròximes.

Els bancs europeus han pres nota i recuperat el seu camí alcista. A l'Ibex, Caixabank, Sabadell, Santander i BBVA n'han sumat més més d'un 2%, mentre Bankia es destacava després que el subgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, indiqués que hi ha espai per a una consolidació més gran al sector.

Per la seva part, Grifols ha estat l'estrella de la jornada després d'anunciar la compra d'actius d'Hologic per 1.750 milions d'euros, una de les operacions més importants de l'any de les companyies de l'Ibex.

Els mercats ja naveguen pel seu compte.