L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) destaca a la síndria com una de les fruites més hidratants i refrescants. Pel seu alt contingut en aigua, un 92%, és un aliment ideal per consumir a l'estiu, sobretot quan hi ha onades de calor. Tanmateix, aquelles persones que compren les síndries per meitats, han de tenir en compte determinats aspectes perquè aquestes no es transformi en un risc per a la salut.

Fent referència a un estudi de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (AESAN), és important que a l'hora de comprar una síndria per meitats, es tingui en compte la seva temperatura. En general, estan exposades sobre taules sense refrigerar i cobertes amb 'film'. Això fa que presentin un risc més gran de contaminació, per la mateixa manipulació com la higiene del ganivet o la taula on s'han tallat, i perquè la polpa queda exposada, ja que no està protegida per la pell.

L'avantatge de comprar síndries per meitats és que ajuda a evitar el malbaratament alimentari. Però atenció, l'AESAN advertia dels riscos de comprar aquest tipus de fruites ja tallades, perquè en moltes ocasions es troben a temperatura ambient. S'ha d'evitar escollir peces molt madures, evitar exposar-les a la calor, i refrigerar-les com més aviat millor. Si això no és possible evita comprar meitats.

sandía
sandía

Sense cap dubte la síndria és un aliment sa i que tots han de menjar, a causa que el seu contingut calòric és baix, d'unes 20 kcal per cada 100 grams de porció comestible, i el seu contingut de sucre, malgrat la seva dolçor, és també baixa, d'amb prou feines un 5 % de la part comestible. A més, com altres fruites, presenta una bona quantitat de minerals, com el potassi, i vitamines, com la vitamina C, la provitamina A representada pels carotenoides que són els pigments que donen el color a la polpa de la síndria, i que són dos bons antioxidants.

A través d'estudis realitzats per l'AESAN i alertes de la OCU, s'ha posat de manifest la necessitat d'extremar les precaucions tant en el punt de venda com a la llar. Seguint les recomanacions adequades, és possible gaudir d'aquestes fruites de manera segura, assegurant que la seva frescor i valor nutritiu es mantinguin intactes.

Aquesta és la forma correcta per triar una síndria

Seleccionar una síndria de qualitat pot ser un desafiament, però amb alguns consells simples, pots assegurar-te de triar la millor peça. És recomanable comprar síndries durant la seva temporada, de maig a setembre, i preferiblement d'origen nacional. En seleccionar una síndria, verifica que l'escorça sigui ferma i sense zones toves, el que podria indicar danys o maduresa excessiva.

Riscos de comprar fruita en meitats

*Tenen menor vida útil.

*Major risc que es creuen microorganismes patògens com Escherichia coli verotoxigénico, listèria o salmonella.

*Quant més àcida i madura estigui la fruita, major és el risc de deteriorament i contaminació.

*La síndria per meitats al supermercat o comerç no pot romandre més de 3 hores a temperatura ambient, sense que existeixi un risc de contaminació.