Aquest matí s'ha constituït el Parlament de la Setmana Universitària, l'Spuni 2019, un curs de formació que acull 180 estudiants de totes les universitats de Catalunya. Els participants han ocupat els escons del Parlament de la Generalitat, on també s'ha comptat amb la presència de l'actual president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.

El ple de l'Spuni ha escollit com a president del Parlament de l'Spuni 2019, Alex Gil, de Ciutadans amb 68 vots a favor i un en blanc. Posteriorment, s'ha investit com a presidenta del govern de l'Spuni a una dona per primera vegada, la Molt Honorable Senyora Judith Bonet, de JxCat. Constituït el Parlament, l'Spuni s'afronta a un escenari insòlit: un govern bipartit entre Ciutadans i JxCat, els quals hauran de deixar de banda les seves discrepàncies per arribar a acords de govern.

Aquesta és la primera edició de la Spuni que es fa a l’empara del conveni signat al maig entre el Parlament i les dotze universitats catalanes, en què, entre altres aspectes, es comprometen a continuar impulsant aquesta activitat de simulació amb l’objectiu de donar a conèixer el funcionament polític, l’estructura i les funcions del Parlament i la feina dels diputats i d’alguns col·lectius de treballadors de la cambra.

A partir de dilluns i fins divendres, els joves, de les universitats catalanes, es posaran a la pell dels diputats i faran seves les ideologies dels grups i subgrups de l’arc parlamentari real, elegiran la mesa de la cambra, faran un debat d’investidura, faran reunions de la mesa i la junta de portaveus i, entre altres iniciatives, elaboraran una llei sobre l’accés a l’habitatge de les persones en situació de vulnerabilitat, que debatran i votaran en una sessió plenària divendres i que hauran treballat prèviament en comissió. D’altres emularan la feina dels lletrats i els lingüistes de la cambra i dels periodistes parlamentaris. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
L'ull de l'agulla La batalla de Torrent contra el canvi climàtic El Nacional
Patricia Ortega Ministeri defensa forces armades
L'ull de l'agulla La primera general (espanyola) El Nacional