Avui, 9 de juliol del 2020 es compleixen 204 anys de la independència de les Províncies Unides de Sudamèrica, les quals abasten els territoris actuals de l'Argentina, Bolívia, Uruguai i el Paraguai. Així ho ha recordat l'exsecretari general del Podem Albano-Dante Fachín en un tuit on ha penjat el document de la declaració.

"Declarem solemnement a la faç de la terra, que és voluntat unànime i indubtable d'aquestes Províncies trencar els violents vincles que els lligaven als reis d'Espanya", declara el text tant en castellà com en l'idioma quítxua. "Era universal, constant i decidit el clamor del territori sencer per la seva emancipació solemne del poder despòtic dels reis d'Espanya", afegeix. 

Encara que el seu govern reclamava jurisdicció sobre tot el territori del virregnat, les Províncies Unides del Riu de la Plata mai no van arribar a controlar la totalitat de l'antic virregnat, el qual va acabar per subdividir-se en diversos països: d'aquí van sorgir els actuals estats del Paraguai, Bolívia i l'Uruguai, a més de l'Argentina.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat