Tornar per Nadal no serà tan fàcil. Si més no, pels estudiants universitaris escocesos que es vulguin retrobar amb les seves famílies per aquestes festes. Així ho ha anunciat el ministre d'Educació Superior escocès, Richard Lochhead: "Demanem que els estudiants redueixin voluntàriament la seva vida social durant dues setmanes abans de tornar a casa". I posa condicions: s'hauran de fer dues proves de PCR, amb cinc dies de diferència. Si ambdues donen negatiu podran emprendre el viatge de tornada per reunir-se amb les seves famílies. Si no, no.

Aquesta mesura podria arribar a afectar 65.000 estudiants. Les universitats també estan discutint si canviar la data en què finalitza el període abans de vacances per poder tenir més marge d'acció. Els estudiants que donin positiu s'hauran d'aïllar. I els que tinguin més sort, hauran de complir les mateixes restriccions que tota la família marcades pel govern. No hi ha regles especials per aquells que estudiïn des de casa o no hagin canviat la seva residència habitual.

Alguns ensenyaments presencials que segueixen vigents als campus acabaran el 30 de novembre per garantir que no hi hagi "un augment de moviment" dels estudiants. No obstant això, moltes universitats preveuen que hi haurà més estudiants de l'habitual durant les vacances a l'allotjament universitari. En particular, són conscients que molts estudiants estrangers poden no tornar a casa o es mostren reticents a arriscar-se a viatjar per si necessiten fer quarantena un cop tornin al Regne Unit.

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va dir que el govern "estudia actualment la logística" d'utilitzar el subministrament de dispositius de prova de flux lateral (una nova prova ràpida que s'està utilitzant actualment a Liverpool) i que Rennie estaria "animat i animat" per la propera declaració. Els col·lectius d'estudiants reclamen més protecció: "Volem que el govern escocès ofereixi suport addicional a les associacions d'estudiants per garantir que tots els estudiants tinguin accés a instal·lacions que inclouen servei de càtering, accés a sales de correus i suport a la salut mental".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat