Segona cançó de campanya dels Comuns a dos dies per anar a votar, ‘Yes a la Jess’. Aquesta vegada, ens han estalviat veure com canta la seva candidata, Jéssica Albiach, o l'alcaldessa, Ada Colau, però han incrementat la temàtica confrontativa amb els seus rivals, especialment Junts per Catalunya, Esquerra i el PSC. La lletra repeteix estrofes com "quina mandra el procés", "ni debat identitari" o renega de la candidata de Junts, Laura Borràs, caricaturitzada en un cotxe mentre s'escolta "ni joies ni Ferrari". I conclou, "Yes a la Jess, millor que Illa i Aragonès".

Albiach apareix intentant perrear i la defineixen com una dona "mestissa, popular, xarnega i combativa". També subratllen el seu passat com a periodista i, tot i no procedir de cap elit, també és cert que sorprèn el perfil que donen d'ella si ens fixem en la seva biografia real. Albiach va cursar, posteriorment a la llicenciatura,un màster, ha treballat a Vocento i Prensa Ibérica i té un immoble de propietat amb un valor cadastral de 267.470,63, tal com indica el portal de transparència de la Generalitat.

En aquesta idea preconcebuda de que la inclusió social passa per parlar tota l'estona en català i castellà, la cançó canvia contínuament d'idioma i tira de tòpics com que amb Albiach, "el barri s'aixeca". El format que li han volgut donar a l'estètica del videoclip pretén captar, majoritàriament, un públic jove: colors llampants, fotografia treballada amb photoshop, melodies urbanes i una tornada que s'enganxa. Els autors de la cançó la firma Caderas Crew i Ruslana i els comuns no especifiquen si ha estat un encàrrec o ha sorgit de forma 'espontània': "Gràcies per aquest videoclip de suport a Albiach".

 

L'anterior rap

Fa dos anys, per la campanya de les municipals, l'alcaldessa de Barcelona i líder de la formació, Ada Colauva publicar el sonat Ada is in the house, i ara, de cara a les eleccions del 14-F, totes les cares reconeixibles del partit han tornat a fer-ho, i van llançar a les xarxes Fem possible l'impossible, "el rap dels comuns & Miss Raisa", anterior al d'Albiach. La cançó va dedicada a la memòria de la lluitadora antifranquista Maria Salvo i "dels qui no es rendeixen" i recorda també la història de la formació i els seus ideals, tot plegat al costat de la rapera d'origen marroquí Miss Raissa.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat