L'entitat Casa nostra, casa vostra ha llançat la campanya #BaltasarDeVeritat per demanar que en les cavalcades de Catalunya es deixi de pintar de negre el rei Baltasar i els seus patges, i que participin persones negres.

La campanya ha arrencat amb un comunicat a YouTube en què artistes i representants de diversos col·lectius reclamen acabar amb aquesta pràctica "racista".

En aquesta iniciativa s'ha recollit el testimoni de nens i adolescents que asseguren que no acudeixen al principal acte del dia de Reis perquè senten que el Baltasar pintat els caricaturitza.

Aquells ajuntaments i comissions de festes que tinguin un #BaltasarDeVeritat es podran adherir a la campanya, com és el cas de l'Ajuntament de Prats del Lluçanès, que ha estat el primer a sumar-s'hi. L'any passat, de les 16 ciutats catalanes amb més de 75.000 habitants, només dos, Girona i Reus, van pintar el rei Baltasar, mentre que a molts altres municipis com Barcelona o Tarragona, el rei Baltasar és des de fa més d'una dècada un veí negre.