Aquest dilluns fa 28 anys que va començar la coneguda com 'Operació Garzón'. Aquesta va ser una operació policial que va consistir en la detenció de 45 independentistes per la seva presumpta implicació a la banda terrorista Terra Lliure pocs mesos abans dels Jocs Olímpics de l'any 92 a Barcelona. Aquesta operació va ser dirigida pel titular del Jutjat central d'Instrucció número 5, Baltasar Garzón.

Finalment, dels 25 encausats que van arribar al judici 18 van acabar condemnats per pertinença a organització armada. Ara bé el cas es va embolicar quan 17 dels detinguts van denunciar tortures per part de la policia. Finalment, el cas va arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans que l'any 2004 va acabar condemnant l'Estat espanyol per no haver investigat les tortures, tot i que va descartar que aquestes existissin.

El diputat de la CUP al congrés, Albert Botran, ha recordat l'inici de la Operació policial agraint als detinguts no haver perdut el seu compromís amb la causa independentista i ha assegurat que són "un exemple de perseverança".