La CUP ha decidit plantar Baltasar Garzón, exjutge de l'Audiència Nacional, que compareixia aquest dimarts al Parlament, en el marc del grup de treball sobre nadons i infants desapareguts durant el franquisme. Els anticapitalistes ho han fet per denunciar les tortures que van patir militants de l'esquerra independentista l'any 1992, durant l'anomenada Operació Garzón. Els diputats no han assistit a la sessió del grup de treball.

Abans de la plantada, però, la diputada Gabriela Serra ha entregat a Baltasar Garzón còpies de les declaracions de tortures dels detinguts, signades pel mateix jutge (que sempre ha negat tenir constància de les denúncies), així com una còpia en DVD del documental L'operació Garzón contra l'independentisme català, editat el 2012 amb el relat de les víctimes d'aquelles tortures.

Els diputats de la CUP han estat acompanyats per cinc dels detinguts durant aquella operació. És la tercera sessió d'aquest grup de treball, que tramitarà una llei que atorgarà a les famílies de nens robats i desapareguts durant el franquisme la condició de víctimes de desaparicions forçades, i podran rebre suport jurídic, social i psicològic de l'administració. 

L'Estat espanyol va ser condemnat pel Tribunal Europeu de Drets Humans per no haver investigat aquelles denúncies per tortures. Va ser la primera condemna d'Estrasburg en aquest sentit. Després en vindrien set més, per denúncies de ciutadans del País Basc i Navarra.