Sota el lema El teatre que ens construeix, el Teatre Lliure ha presentat tota la programació escènica, cultural, digital i educativa que es podrà veure a Montjuïc i Gràcia durant la Temporada 21/22. Una programació que posa el focus en la tradició teatral de l'Europa central i de l'Est mitjançant d’una trenta d’espectacles tant nacionals com internacionals, que aborden temes com la violència o la família. En paraules de Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, la nova temporada vol "construir millor els espais que teníem perquè la cultura sigui capdavantera atenent l'emergència emocional".  

La programació de setembre a juny abordarà el teatre com a un espai fonamental, no només de creació artística sinó també de construcció personal i social. Fins i tot el mateix Lliure es repensa i amplia l'ús de l'Espai Lliure, la sala petita de Montjuïc, per convertir-la en un espai d'experimentació, de coneixement i de participació ciutadana. 

Més d'una trentena d'espectacles

Aquesta temporada inclou més d'una trentena d'espectacles que abordaran temes com la tradició, la violència, la paradoxa i la família, i que arriben de la mà de grans noms del món de l'escena catalana, estatal i internacional. I és que la 21/22 és la temporada del retorn de les grans produccions internacionals al Lliure amb vuit propostes d'alt nivell signades pel director lituà Oskaras Koršunovas (L'oncle Vània, en coproducció amb Temporada Alta), la directora siciliana Emma Dante (Misericordia), la companyia francesa Baró d'evel (Mazùt), el belga Fabrice Murgia, director del Théâtre National Wallonie-Bruxelles (amb una creació del projecte IT Teatre), el director hongarès Kornél Mundruczó amb la companyia Proton Teatre (Imitation of Life), la dramaturga i directora argentina Lola Arias (Lengua madre), la creadora flamenca Miet Warlop (After All Springville), els italians Daria Deflorian i Antonio Tagliarini (Il cielo non è un fondale) i la jove directora polonesa Anna Karasińska (amb un projecte original). 

Teatre Lliure

De la resta de l'Estat, arriba al Lliure des de Galícia la producció N.E.V.E.R.M.O.R.E. de Grupo Chévere i, de Madrid, el díptic Shock 1: El Cóndor y el Puma i Shock 2: La tormenta y la guerra, d'Andrés Lima, Albert Boronat, Juan Cavestany i Juan Mayorga i el muntatge Casa, de Lucía Miranda. Aquesta temporada, diversos creadors estrenen muntatges a casa: Alícia Gorina (Aquell dia tèrbol que vaig sortir d'un cinema...), Pau Carrió (Crim i càstig, de Fiódor Dostoievski), Clàudia Cedó i Xicu Masó (Síndrome de gel), Roger Bernat (Terra baixa, d'Àngel Guimerà) i Ursula Tenorio amb la cia Lalinea (José y la Barcelona disidente), com també la companyia resident AZKONATOLOZA i els artistes residents Xesca Salvà i Marc Villlanueva Mir (Understory), que presentaran les seves creacions al públic com a work in progress.  

El Lliure programarà també la Trilogia del lament de Jordi Oriol (format pels títols La caiguda de l'ac, L'Empestat i La mala dicció, aquesta darrera en coproducció amb el Grec Festival de Barcelona) i Los figurantes, de la jove companyia Ça Marche; i produccions del Lliure de la temporada passada com Les tres germanes d’Anton Txékhov dirigit per Julio Manrique, Bonus Track de Carol López i Frank, una creació de Clara Manyós i Xesca Salvà.  

Un any més, el Lliure busca eixamplar els marges de les arts escèniques i reprèn la programació especial de Katharsis al gener, que arriba així a la tercera edició, aquest cop dedicada a explorar què ens defineix. Gairebé una desena els espectacles d'aquesta temporada formen part d'El Lliure del futur, la programació educativa del Teatre Lliure: Frank, Aquell dia tèrbol quan vaig sortir d’un cinema..., Casa, N.E.V.E.R.M.O.R.E., After All Springville, José y la Barcelona disidente i les propostes sorgides del projecte educatiu de La caixa del Lliure: Infinitus, de Magda Puig Torres, Teatro Caca. Dulce introducción al caos d'Albert Espinosa i IMPOSSIBLE? de Joan Baixas i Marina Baixas, també creadors de la mateixa caixa.  

SocDigital: plataforma online des del sofà

La Temporada 21/22, el Lliure continua apostant pel format digital amb els Clàssics per a criatures i nous enregistraments per al Lliure al sofà de les produccions pròpies a la seva plataforma Lliure online, i afegeix visites guiades en streaming i la reformulació del teatre radiofònic. En aquest sentit, podrem veure presencialment i escoltar digitalment els espectacles La guerra dels mons d'H.G. Wells adaptat per ATRESBANDES i A la recerca del temps perdut, una adaptació en set capítols de la novel·la de Marcel Proust amb traducció i tria de textos de Josep Maria Pinto i direcció de Jordi Bosch.  

Teatre Lliure

SocCultura: més enllà dels espectacles

Les activitats culturals complementàries al cartell d'espectacles es consoliden en aquest tercer any de direcció de Juan Carlos Martel Bayod. Es mantenen les sessions de l'Escola de pensament, se n'afegeixen de noves a La taula i s'hi suma el cicle Conferències performatives al llarg de tota la temporada. Els col·loquis pre i postfunció es reprenen, com també les col·laboracions amb altres entitats de la ciutat (Dansa metropolitana, Museu Picasso, Festival Grec de Barcelona, Pallassos Sense Fronteres i Filmoteca de Catalunya, i entitats de la muntanya de Montjuïc en el projecte Viu Montjuïc! El parc de la cultura).  

Tornen les Residències creatives d'intercanvi amb un projecte amb Johannesburg que uneix els artistes Calvin Ratladi i Joan Solé i, amb Varsòvia, on participen las artistes Klaudia Hartung i Paula Blanco. Una exposició titulada Fabià Puigserver, un pont cap a l'Est, recordaran la figura de l'escenògraf, director i fundador del Teatre Lliure arran del 30è aniversari de la seva mort.

SocEducació: apropar el teatre a infantil i primària

El Teatre Lliure continua aquesta temporada amb el projecte de la caixa escènica (La caixa del Lliure) per apropar el teatre a l'alumnat d'infantil i primària, i proposa els espectacles creats a partir d'aquest dispositiu: Infinitus, Teatro Caca, Introducción al caos i IMPOSSIBLE?. També continua desenvolupant propostes per a secundària directament al teatre amb els projectes Creadors en RESiDÈNCiA, aquest any amb l'artista David Franch i el projecte Normal, i Escena Pilot. El workshop internacional Pensant amb coses [Thinking with things] farà present el Lliure en l'àmbit universitari.

Les entrades dels espectacles es posaran a la venda el 17 de setembre per al públic abonat i a partir del 23 de setembre per al públic general.