El Teatre Lliure de Barcelona va presentar aquest divendres la programació de la temporada d'hivern, que comença aquest desembre i acaba el mes de març del 2021. A banda de les aclamades Les tres germanes (Julio Manrique) i Explore el Jardín de los Cárpatos (José y sus hermanas), que continuen dins del circuit, el teatre apostarà per propostes com Viaje a la Luna, l'adaptació teatral de l'únic guió cinematogràfic de Federico García Lorca, per part de Marta Pazos; l'espectacle de dansa i autòmats RRR, de Frederic Amat, cabosanroque i La Veronal; o La malaltia, un docudrama escènic a partir d'El mal de la joventut, de Ferdinand Bruckner, a càrrec del director del Lliure, Juan Carlos Martel. 

Segons van explicar els responsables del teatre, aquest hivern la inquietud principal de l'espai és el feixisme i altres formes de totalitarisme, i les conseqüències que tenen en la societat. Les obres se seguiran interpretant als espais de Montjuïc i Gràcia del Teatre.

A la presentació, que es va haver de dur a terme de forma telemàtica per culpa del coronavirus, Martel va destacar que el Lliure "persisteix i avança tot i les dificultats". "Persistim en la defensa de la cultura com a motor econòmic, però també social i educatiu, identitari i de cohesió i fins tot sanitari, perquè té beneficis mentals. La cultura no existeix sense societat i una societat no pot existir sense cultura”, va dir.

La sala, que espera omplir el 50% d'aforament permès durant els propers mesos, ha programat aquests espectacles amb una caiguda pressupostària d'1,2 milions d'euros, el que els ha deixat amb una suma de 7,2 MEUR, "un nivell malauradament igual que el 2004", va dir Martel.

Les propostes del Lliure

Geologia d'una faula (23/12 - 17/01, Montjuïc, Espai Lliure)

A càrrec de la companyia libanesa Collectif Kahraba, aquest espectacle familiar explica les faules perses que van inspirar Marie de França i Jean de La Fontaine a través del fang. Històries que ens parlen de l'essència de la humanitat.

Turba (14/01 - 24/01, Gràcia)

Mos Maiorum, la companyia resident la temporada passada, presenta Turba, un espectacle estrenat al Temporada Alta (a distància) que ara arriba al Lliure. Una proposta entre ficció i documental que indaga en allò que ens fa humans i que és clau en la supervivència de l'espècie: la capacitat d'actuar junts. "Què és la violència? La podem fer possible? Estem disposats a revoltar-nos? És possible estant separats? És un espectacle incòmode", afirmava Ireneu Tranis, un dels intèrprets, durant la presentació.

turba teatre lliure @magui pichinini

Turba. (Magui Pichinini)

Katharsis (21/01 - 31/01, Montjuïc)

Una sèrie de conferències performatives dutes a terme per artistes locals que culminaran en un debat amb la participació d’artistes internacionals, també amb caràcter performatiu. És la segona edició de Katharsis, aquest cop fent un petit homenatge al subgènere de la perfomance.

Viaje a la Luna (03/02 - 14/02, Gràcia)

Emmarcada dins del projecte ITTeatre –que pretén acostar els graduats de l’Institut del Teatre a les expressions escèniques més innovadores d’Europa– en aquesta obra, dirigida per Marta Pazos, s'interpreta l’únic guió de cinema de Federico García Lorca, escrit durant la seva estada a Nova York.

Catarina e a beleza de matar fascistas (05 - 06/02, Montjuïc)

La història d'una família que durant més de 70 anys s'ha dedicat a matar feixistes. El director Tiago Rodrigues parteix del cas real de Catarina Eufémia, una camperola assassinada al 1954 mentre reclamava drets laborals i que és símbol de la resistència antifeixista i de la emancipació de la dona a Portugal. Hi ha lloc per a la violència en la lluita per un món millor?

Triología Pacífico: Tierras del Sud (17 - 18/02, Gràcia); Teatro Amazonas (20 - 21/02, Gràcia) i Extraños mares arden (25 - 26/02, Gràcia)

Creades i dirigides per Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza Fernández, aquestes tres obres denuncien la explotació de pobles autòctons d'Amèrica del Sud i exploren la relació entre capitalisme, colonialisme i cultura contemporània. Els tres països escollits són Brasil, Argentina i Xile.

extranos mares arden teatre lliure @alessia bombaci

Extraños mares arden. (Alessia Bombaci)

La malaltia (05/03 - 11/04, Montjuïc)

El director del Lliure, Juan Carlos Martel Bayod, ha ideat i dirigeix aquesta adaptació de la peça original del dramaturg vienès Ferdinand Bruckner.  A partir d’un text clàssic vol visibilitzar aspectes com el suïcidi, la prostitució o un sistema que oprimeix la joventut; i endinsar-se a la pregunta: què significa ser jove?.

Criaturas del desorden -ficciones botánicas- (06 - 07/03, Gràcia)

La pandèmia va impedir que el Lliure acollís El nacimiento de la bailarina vieja, de la ballarina i coreògrafa Elena Córdoba, que aquest cop torna amb col·lecció de ficcions ballades construïdes a partir d’imatges de flors recollides durant el període de confinament, vistes a través d’un microscopi. 

RRR (12 - 14/03, Gràcia)

L’artista Frederic Amat, la formació cabosanroque i la companyia de dansa La Veronal aposten per aquest espectacle que combina les arts plàstiques, l'experimentació sonora i la dansa electritzant.

José y la Barcelona disidente (17/03 - 21/03, Montjuïc)

La Línea, companyia resident del Lliure aquesta temporada, descobreix la Barcelona de la dissidència homosexual dels 70 i els 80. Una obra que reconstrueix la memòria oblidada del col·lectiu LGTBI+.

The Mountain (17/03 - 21/03, Montjuïc)

Una obra que estudia com convivim amb les fake news. Es basa en la recerca de la veritat i com aquesta està basada en la confiança. Primer, a través de la primera expedició que va pujar a l’Everest, ja que no se sap si realment van aconseguir arribar fins a dalt. La segona, a través de La Guerra dels Mons d’Orson Wells; la tercera, Vladimir Putin, que a través d’una màscara digital parla sobre la impossibilitat de conèixer la veritat.

No tot és teatre

D'altra banda, el Lliure online oferirà la peça de teatre radiofònic Maria lapidada, dirigida per Jordi Prat i Coll; i es reposaran dos dels Clàssics per a criatures estrenats durant la primera onada de la pandèmia, Rei Liró de Jordi Oriol i Riki Blanco i Antígona (tragèdia antigota) d’Helena Tornero i Pau de Nut.

D'altra banda, el Lliure seguirà oferint activitats que van més enllà de l'exhibició teatral com l’espai de participació ciutadana La taula, coordinada per Isaias Fanlo, o l'escola de pensament, amb tres sessions dinamitzades per Marina Garcés i Albert Lladó.