A la primavera, tornen els dies plens de llum, tornen les temperatures agradables i els arbres i les plantes tornen a florir. Així, després d’un hivern fred, la naturalesa esclata per omplir de color carrers i places. Sens dubte, l’arribada de la primavera té efectes directes en el nostre dia a dia. Normalment, tendim a l’optimisme i, a diferència de l’hivern, les ganes de fer coses i moure’ns es multipliquen. Tot i que hi ha persones que pateixen l’arribada de la primavera, sobretot aquelles que tenen al·lèrgia al pol·len, poques són les que li posen mala cara. Deu ser per això que es diu allò "d’estar a la primavera de la vida”. Més enllà del bon temps, a la primavera les tardes s'allarguen i ve més de gust fer activitats diverses, sortir al carrer, fer excursions a la muntanya i gaudir de l'onatge del mar.

La primavera ha estat una espècie de musa per a molts artistes, que traslladen a les seves creacions l'alegria, la llum i la bellesa pròpies d'aquest període de l'any en què la natura rebrota i dona fruits. Les arts plàstiques, l'escultura, la música… l'art ha apel·lat en múltiples ocasions a la primavera per expressar-se, però la música ho ha fet especialment. La famosa simfonia de la Primavera d'Antonio Vivaldi en seria l'exemple més representatiu. Circumscrita en un conjunt de concerts compostos per a violí, era precisament la peça dedicada a la primavera la que obria amb més joia i entusiasme.

No obstant això, no només la música clàssica ha trobat en la primavera una font d’inspiració. Tan sols cal donar un cop d’ull a la història de la música per adonar-se’n. Des de la cançó popular al rock passant per la música pop. De fet, Frank Sinatra ja li va dedicar una cançó a aquesta tan estimada estació de l’any amb el seu exitós Spring is here. Més recentment, l’any 2014, els Beach boys, una de les bandes més influents de l’època del Rock and Roll, van produir un hit que defineix a la perfecció el mood primaveral, Spring vacation.

Ara bé, si hi ha alguna peça musical que defineixi el que suposa l’arribada de l’estació més florida de l’any és, ni més ni menys, que el tan sonat Here comes the sun dels quatre mags de Liverpool, els Beatles.
 

La primavera arriba a l'Auditori de Barcelona

Però, on més es nota la primavera és a l’Auditori de Barcelona. I és que, amb ella, els concerts i els espectacles es multipliquen i les notes musicals semblen florir com si es tractés de flors. Així doncs, amb la nova programació primaveral, es posa a disposició del gran públic tot un reguitzell de propostes musicals, creatives i artístiques per a tota mena de públic. Tant per a l’amant de la música que visita l’Auditori per primera vegada com per als entesos en composicions simfòniques complexes. 
 

Vídeo promocional de l'Auditori de Barcelona/ Auditori de Barcelona

D’abril a juliol, viu la música clàssica, enamora’t de la música contemporània i descobreix la música antiga. Aquest mes d’abril és ple de concerts. D’entrada, pots començar per degustar la simfonia núm. 4 en mi menor de l’òpera 98, l'última simfonia composta per Johannes Brahms. Sota la batuta del director Ilna Volkov, la soprano María Hinojosa, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, el grup musical Ensemble O Vos Omnes i cantants de L'Auditori s’uneixen a Brahms 4 per oferir un recital d’excel·lència, propi de les grans ocasions.

Viu la música clàssica, enamora’t de la música contemporània i descobreix la música antiga a l'Auditori de Barcelona

Brahms va esperar a assolir una plena maduresa creativa per iniciar les seves quatre simfonies, veritables monuments del llenguatge simfònic del segle XIX. La Simfonia n. 4, del 1885, és el comiat de l'autor al gènere simfònic i la culminació d'una tradició iniciada per Haydn i Beethoven. L'interval de tercera major descendent que encapçala el moviment inicial esdevé un fonament estructural al llarg de la peça, mentre que el moviment final pren el model de les xacones barroques, amb un ostinato descendent extret de la Cantata 150 de Johann Sebastian Bach i elaborat al llarg de successives variacions fins a desembocar a un final amarat del pathos tràgic inicial. Gaudeix-ne aquest 1 i 2 d’abril.

Exterior Auditori Barcelona

Exterior de l'Auditori de Barcelona

Qui no ha sentit mai la sardana En el Vallespir que canten Francina i el cor de noies a Cançó d’amor i de guerra, uns versos que han interpretat des de Montserrat Caballé fins a Salomé? O Pirineu, tes blanques comes, l’ària greu i punyent d’Eloi i el cor de soldats que s’ha popularitzat al llarg d’un segle? La sarsuela Cançó d'amor i de guerra de Martínez Valls, amb llibret de Lluís Capdevila i Víctor Mora, ha esdevingut una obra emblemàtica i alguns dels seus fragments han traspassat les fronteres teatrals i s’han convertit en emblemes de la música catalana.

Cançó d'amor i de guerra, sarsuela de Martínez Valls, ha esdevingut una obra emblemàtica

I és que un altre reclam imperdible és Cançó d’amor i de guerra, una sarsuela en versió concert que compta amb un desplegament de forces descomunal. La Banda Municipal de Barcelona, la soprano Mireia Dolç, el tenor Josep Fadó, el baríton Joan Martín-Royo, els narradors Montserrat Gomis i Ferran Frauca, el cor Arts Nova de Lloret, el cor La Igualtat de Gavà, i el cor Polifònica de Puig-reig sota la direcció de Salvador Brotons. Consulta tota la programació de primavera de l'Auditori de Barcelona aquí.

El Festival Llums d'Antiga

El Festival Llums d’Antiga celebra la seva quarta edició entre tres dels edificis medievals més fascinants de Barcelona: la Capella de Santa Àgata, la Basílica de Santa Maria del Pi i el Monestir de Sant Pau del Camp. El compositor Carlo Gesualdo serà el protagonista de dos dels concerts, interpretats per dues de les formacions vocals més apreciades del moment: Exaudi Vocal Ensemble i Graindelavoix.

La Grande Chapelle d’Albert Recasens obrirà el Festival i Jordi Savall, en format cambrístic, explorarà l’art de la variació i la improvisació del segle XVII europeu. Le Consort, amb la soprano Emmanuelle de Negri, viatjarà per les melodies del barroc francès. Per acabar, els germans Zapico, Forma Antiqva, interpretaran, acompanyats pel contratenor Carlos Mena i la soprano Eugenia Boix, duets de Steffani. Abona't als 6 concerts del Festival, per només 100 € aqui!

festival llums antiga

Programació Festival Llums Antiga/ Auditori de Barcelona

Ara bé, si el que vols és una aposta segura, el Rèquiem de Mozart és per a tu. Una obra cabdal en la història de la música que et meravellarà de principi a fi.  Tota l'emoció i el dramatisme del Rèquiem de Mozart a càrrec d'uns intèrprets insuperables que any rere any compten amb un públic fidel. La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations, Lluís Vilamajó a càrrec de la preparació del conjunt vocal i Jordi Savall a la direcció han donat vida a la simfonia n. 41 en Do "Júpiter" perquè frueixis amb una obra que demana dur pitet.

Per poder gaudir de tota l'oferta, l’Auditori ho posa fàcil. I és que l’entitat cultural no només dona la possibilitat de comprar entrades específicament per una activitat, sinó que es pot adquirir un abonament més complet amb grans descomptes. N’hi ha diversos perquè cada persona esculli en funció de les seves preferències o gustos personals, i tot sempre amb el mateix objectiu: que la cultura i la música arribi a la ciutadania.