Tot i conèixer els múltiples beneficis de la lactància materna, no sempre és fàcil. L’alletament també està carregat de dubtes, mites, temors i, en alguns casos, problemes o dolors. Cada maternitat és un món i cada lactància necessita diferents atencions. Per això, és important que les mares visquin aquest procés acompanyades dels seus éssers estimats i també de bons professionals

Augmentar la satisfacció de mares, la família i els seus nadons, disminuir la despesa sanitària o reforça el vincle maternal són només tres de la quantitat de profits que podem treure a la lactància. Però també està carregada d’inquietuds. És per això que, davant aquest escenari i vista la importància de l’alletament i les grans qüestions que sorgeixen al respecte, l'Hospital Universitari Dexeus ha posat en marxa la Unitat de Lactància materna amb l’objectiu de fomentar-la. D’una banda, es reprendrà el Grup de Suport a la lactància i d’altra, s’obrirà un espai de consultes. 

lactancia 2
lactancia 2

Grup de Suport a la lactància

Durant la pandèmia del coronavirus, les restriccions i la crisi sanitària van obligar l'Hospital Universitari Dexeus a suspendre el grup de suport a la lactància en el format presencial. Tot i això, es va habilitar un telèfon mòbil perquè les mares que tinguessin algun dubte o dificultat poguessin parlar amb especialistes. Tanmateix, aquest octubre ha arribat amb bones notícies, ja que la situació actual ha permès reprendre les sessions presencials del grup de suport a la lactància.

Ara, les mares podran tornar a compartir les seves experiències i resoldre els seus dubtes amb els professionals formats i especialitzats en lactància materna. Els grups són els dimarts de dotze a dues del migdia a l'auditori de l'Hospital Universitari Dexeus. Es tracta d'un servei gratuït per a qualsevol mare durant el període de lactància i també hi poden assistir altres familiars (com germans, parella, avis…) per tal de fer un bon acompanyament. L’únic requisit és confirmar assistència a través del correu electrònic aseslactancia.dex@quironsalud.es

Consulta de lactància materna

A banda d’això, la lactància materna no sempre és senzilla i algunes mares i nadons poden necessitar ajuda individualitzada per resoldre les dificultats que es puguin trobar en el procés. Per a elles, l'Hospital Universitari Dexeus també ha creat un espai d’escolta per resoldre tots els dubtes i pors que puguin sorgir de la mà d’assessores formades en lactància materna de l'hospital. Allà trobaran un entorn en el qual expressar i compartir les inquietuds i dubtes, i en el qual s'ofereix a més una atenció personalitzada valorant les preses de manera individual, assessorant sobre bones actituds i adherència i, en ocasions, detectant altres dificultats que requereixin la derivació a altres professionals de la salut. Les especialistes ajudaran superar els reptes que cada es plantegin. Per demanar cita es pot fer a través del correu esmenat anteriorment o al telèfon 93 227 47 96.

lactancia (1)
Algunes de les expertes de la Unitat de Lactància materna

L'Hospital Universitari Dexeus, segell de confiança

A més, cal destacar que l'Hospital Universitari Dexeus està considerat "Hospital Amic dels nens" per la UNICEF des que el 2002 es va convertir en el primer hospital d'Espanya a acreditar-se amb el segell IHAN (Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància). Aquesta acreditació reconeix que l'Hospital Universitari Dexeus compleix els 10 passos per a una Lactància Materna Exitosa proposats per l'OMS i UNICEF:  

  • Complir plenament el Codi Internacional de Comercialització de Succedanis de la Llet Materna i les resolucions pertinents de l'Assemblea Mundial de la Salut. Tenir una política d'alimentació infantil escrita que es comuniqui rutinàriament al personal i a les mares i pares. Establir sistemes continus de monitorització i gestió de dades.

  • Assegurar que el personal tingui els coneixements, les competències i les habilitats suficients per donar suport a la lactància materna.

  • Discutir la importància i el maneig de la lactància materna amb les dones embarassades i les seves famílies.

  • Facilitar el contacte pell amb pell immediat i ininterrompuda i ajudar les mares a iniciar la lactància com més aviat millor després del naixement.

  • Donar suport a les mares per començar i mantenir la lactància materna i manejar les dificultats comunes.

  • No proporcionar als nadons alletats cap aliment o líquid que no sigui llet materna, llevat que estigui mèdicament indicat.

  • Permetre que les mares i nadons romanguin junts i practiquin l'allotjament conjunt les 24 hores del dia.

  •  Ajudar les mares a reconèixer i respondre als senyals d'alimentació dels nadons.

  • Aconsellar les mares sobre l'ús i els riscos dels biberons, tetines i xumets.

  • Coordinar l'alta perquè les mares, pares i nadons tinguin accés oportú al suport i l'atenció continus.