Hi ha qui espera tot l’any per veure com a les 10 de la nit encara és de dia, un fet inhòspit que vivim cada 23 de juny però que encara ens fa al·lucinar. Altres tenen ganes de gaudir amb la mainada de la fi de les classes i celebrar-ho a la terrassa tirant cebetes i encenent bengales; també estan els qui tiren petards que ho fan ressonar tot, però d’aquests m’atreviria a dir que cada cop n’hi ha menys. Però l’autèntic reclam de Sant Joan no té gust a fum i cendres, perquè la revetlla pot viure’s sense coets però mai podrà recordar-se sense aquell sabor dolç a la boca acompanyat d’una copeta de cava després de sopar. Deixem-nos de romanços i anem per feina: no hi ha revetlla sense una bona coca de Sant Joan.

coca sant joan

Quan el 2019 van guanyar el Premi a la millor Coca de Sant Joan en la categoria de crema i pinyons, l’Anna i l’Oriol Carrió no s’ho podien creure: només duien uns mesos al capdavant de la pastisseria que havien fundat els seus pares l’any 1983 i era el primer cop que se celebraven aquests guardons. Un parell d’anys després i una pandèmia pel mig, la seva filosofia continua sent la mateixa: barrejar la tradició pastissera catalana amb aquelles idees més avantguardistes, modernes i renovadores per fer de la Pastisseria Carrió una icona del barri de Gràcia.

Una recepta nova amb un 50% menys de sucre

Però que és el que fa que aquesta coca estigui tan ben valorada? Perquè per alçar-se com la guanyadora del primer concurs (2019) d’aquesta mena d’entre una cinquantena de mestres pastissers de tot el país alguna cosa ben especial has de tenir. O vàries, en realitat. La coca de l’Oriol, cinquena generació de pastissers, canvia la crema tradicional feta amb canyella i llimona per una que té vainilla natural, a més d’afegir avellanes a la mescla de pinyons. Aquesta decisió té un impacte immediat en un dels altres valors afegits més valorats per aquesta coca en concret: redueix en un 50% el sucre de la recepta per fer-la molt més saludable. Un reclam gens menor per petits i grans.

coca sant joan

L’Anna i l’Oriol han crescut entre sacs de farina, preses de xocolata i olor a crema, veient com els seus pares han tirat endavant la feina a l’obrador. Fa un parell d’anys, els dos germans van agafar el relleu familiar per convertir la pastisseria en un espai on la cura de la tradició catalana es mescla amb la revolució de la modernitat de sabors, tot amb la garantia d’oferir productes elaborats amb matèries primes de gran qualitat i la creativitat de sentir noves emocions gràcies a una pastisseria que ja té 38 anys d’història.

Quines altres coques puc trobar a la Pastisseria Carrió?

En la varietat està la gresca i la Pastisseria Carrió té un munt de coques per triar. A part de la guanyadora del 2019, hi ha la coca de brioix i pinyons, la coca de brioix de fruites, la coca de brioix de crema, la coca de pasta de full de crema (i de cabell d’àngel) i la tradicional coca de llardons. Per aquelles persones més creatives i fanàtiques de provar nous gustos, la coca farcida de trufa, toffee i avellanes té una pinta increïble, així com també la coca de festucs i gerds per donar un toc de frescor a la revetlla. I si no us agrada la crema, no patiu, també n’hi ha per vosaltres: la coca de Sant Joan feta amb pasta de full i xocolata us salvarà la nit.

Imatge principal: Coca de Sant Joan amb pinyons / Foto: Pastisseria Carrió