Per primera vegada, l’edició d’enguany dels Premis Talent Cambra comptarà amb un guardó en l’àmbit de la cura animal. En aquest sentit, resulta més oportú que mai recollir les reflexions de Jaume Fatjó, un dels principals experts que tenim a casa nostra sobre el vincle entre persones i animals de companya. Veterinari i etòleg de formació, actualment dirigeix la càtedra de la Fundación Affinity a la Universitat Autònoma de Barcelona. “El nostre focus d’interès és entendre tots aquells aspectes que intervenen en la relació que les persones establim amb els animals”, explica, posant l’èmfasi en la investigació, la formació i la difusió dels beneficis d’aquesta convivència.

D’entre aquests beneficis, Fatjó destaca l’enriquiment de l’entorn social: “T’ofereix oportunitats per fer activitats i interactuar tant amb altres persones com amb el propi animal”. A més, la recerca en aquest àmbit també indica que és “una font de suport emocional” molt important: “La immensa majoria de persones que conviuen amb gossos o gats ens diuen que l’animal els ajudar a superar moments de dificultat o d’estrès”.

Malgrat centrar-se en els beneficis de la convivència, el projecte no deixa de banda tots aquells elements que cal millorar. “En el cas del gos, la quantitat d’hores que l’animal passa sol”, destaca Fatjó, que afegeix una idea que val per d’altres espècies: “Els animals no poden estar tot el dia sense fer res. Han de tenir l’oportunitat de mostrar aquelles conductes que són importants per a ells”. Posa l’exemple del gat, pel qual buscar aliment pel seu compte és un factor inherent a la seva pròpia naturalesa: “Hem d’afavorir que el gat mostri les conductes relacionades amb la caça i estimular-les”.

No obstant això, el principal dèficit d’aquesta convivència resideix en els abandonaments. “Al voltant de 130.000 gossos i gats entren a refugis i protectores cada any a l’Estat espanyol. És una xifra molt important”, apunta Fatjó. Però què una persona es desprèn del seu animal de companyia? “És una de les línies de recerca més actives que tenim en aquest moment”, destaca, mentre aporta una de les primeres conclusions que podrien explicar aquesta conducta: “Les persones que estableixen un vincle emocional molt robust amb l’animal, estan més protegides davant d’un abandonament”. En aquest sentit, resulta rellevant conèixer els elements de la relació, així com la personalitat del propietari de l’animal.

A nivell de legislació, Fatjó considera que “hem avançat moltíssim”. Particularment a Catalunya, tant pel que fa a les normatives catalanes com les d’àmbit més local. “Però queda molt per fer”, avisa, posant en valor que la normativa no només és útil perquè castiga, sinó també perquè té un “efecte pedagògic” en la població.