Una visita al Gironès és sempre una visita completa, no hi ha ocasió per avorrir-se. Aquesta comarca del nord de Catalunya és la suma d'atractius paisatgístics, històrics, culturals i gastronòmics. Un espai que ofereix un munt de propostes a l’aire lliure, turisme actiu per gaudir amb la família o els amics i escapades de cap de setmana. Cansat de les omnipresents pantalles, de l'oficina i de la ciutat? Aquí tindràs l'ocasió de respirar. No et sentis aclaparat per la infinitat de possibilitats que ofereix aquesta regió, et guiem. 

Abans de llençar-nos a descobrir com la podem gaudir, remuntem-nos en la història. Hem de descobrir el passat per entendre el present. Per conèixer els orígens de Girona hem de retrocedir fins al temps dels ibers, primers pobladors del que avui és la ciutat de Girona. Posteriorment, si avancem més el calendari, toparem amb grecs i romans, que també hi van deixar la seva petja. Però l'autèntica protagonista en el llegat arquitectònic de la ciutat és l'època medieval, que concentra testimonis com el barri vell, amb el magnífic call jueu.  

Ara bé, la història del Gironès no només s'ha transmès de manera monumental, també a la cuina, de pares a fills. Una proposta gastronòmica molt arrelada als productes locals i que ha sabut transformar-se aquests últims temps entorn de la cuina creativa d'autor.

Autor: La Plaça     Localització: Hotel Gastronòmic La Plaça de Madremanya

Com que sabem que t'hem obert la gana començarem amb els coberts. L'experiència a l’Hotel Gastronòmic La Plaça de Madremanya és un bon punt de partida. Aquí hi trobaràs aquesta cuina d’autor que combina elements tradicionals amb els nous formats. A l’estiu preparen el deliciós 'Caneló de carabassó amb formatge de cabra, tomàquet, albergínia i nous'. A la tarda es pot optar per fer una visita tranquil·la a peu pel nucli antic del poble de Madremanya per veure l’església parroquial de Sant Esteve, can Pebrot i altres racons màgics. Pots aprofundir més en el sabor de la comarca en un dels restaurants del Grup Gastronòmic Girona Bons Fogonsuna entitat promotora de la gastronomia gironina. Tens també a la teva disposició onze restaurants pertanyents a l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial. 

Autor: Imagen M.A.S.     Localització: Museu d’Història dels Jueus de Girona

Com bé hem dit una de les visites obligatòries és la del Call Jueu de Girona. Et proposem un recorregut per les sales del Museu d'Història dels Jueus. Aquí t'explicaran els aspectes de la vida quotidiana, festes, rituals i moments importants de la vida dels jueus que van viure a la Girona medieval i a Catalunya durant l'edat mitjana.

Autor: Antonella Spaccini    Localització: Xuixos de Girona

Després de la dosi d'història es pot fer una expedició per la ciutat per buscar els millors xuixos de Girona. El xuixo, si vols menjar-lo allà on toca –amb el permís de les desenes de forns excel·lents de tota la geografia catalana–, has d’anar fins a la ciutat de Girona. Busca i pregunta pels que el fan a la manera tradicional. Segurament et guiaran cap a la Pastisseria Reverter, a Casa Moner, al Forn de pa Boix o bé a la Pastisseria Tornes

 

Autor: G. Darnés - CVVGI    Localització: Via Verda del Carrilet

Calceu-vos bé que ara toca la ruta en bicicleta des de Girona fins a Sant Feliu de Guíxols per la Via Verda del Carrilet. El trajecte és fàcil i divertit i passa per zones de conreu i boscos. Fins i tot, si tens una mica de sort, en els dies clars es pot gaudir d’unes extraordinàries vistes dels Pirineus. Aquesta activitat es pot combinar amb un dinar o sopar al restaurant Slow Food Ca la Maria. Està situat a una masia del segle XVII de Llagostera, just al costat de la Via Verda que uneix Girona amb la Costa Brava