Sostenibilitat, eficiència energètica, energies renovables... Tots aquests conceptes relacionats amb l'energia són molt presents en el nostre dia a dia, però vivim en una societat prou conscienciada?Aquest és precisament l'objectiu pel qual s'organitza històricament la Setmana de l’Energia a Catalunya i a tot Europa. L'edició d'aquest any tindrà lloc del 17 al 23 de juny coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.

Setmana Energia 2019

L'objectiu d'aquesta campanya és conscienciar a través d’actuacions i activitats al voltant de l'eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.

Quina és la situació de Catalunya?

Catalunya avança cap a un nou model energètic 100% renovable amb l’horitzó del 2050, desnuclearitzat, descarbonitzat i de generació distribuïda d’energia, és a dir, sostenible climàticament. Aquest canvi, però, no serà possible sense un canvi de cultura energètica basat en els valors de la cooperació, la responsabilitat social i la necessitat de compartir els serveis.

Catalunya avança cap a un nou model energètic 100% renovable amb l’horitzó del 2050

Cal situar el ciutadà i les empreses consumidores d’energia en el centre del model energètic amb igualtat de tracte i no discriminació i garantint que ciutadans i empreses puguin participar plenament dels mercats energètics mitjançant el desenvolupament de l’autoproducció renovable i de les comunitats locals d’energia.

Aquest canvi de paradigma està en mans de la ciutadania, però és responsabilitat de les administracions oferir les eines, els espais i els canals de participació necessaris perquè sigui possible. 

El canvi de paradigma no serà possible sense un canvi de cultura energètica

La Setmana de l’Energia pretén informar, sensibilitzar i conscienciar els usuaris de l'energia per aconseguir el canvi de cultura energètica a través de la implicació i la participació ciutadanes, així com posicionar l'Institut Català d'Energia (ICAEN) com a referent en temes energètics a la societat i generar conversa i recollir les aportacions dels participants en les diferents activitats. 

"Tu tens l’energia, tu tens el poder"

El lema d'aquesta edició és "Tu tens l’energia, tu tens el poder". I, a més de centrar-se en l’apoderament de la ciutadania en el sector energètic, posarà èmfasi en l’autoconsum fotovoltaic, la gestió de la producció energètica, el vehicle elèctric i com a novetat, la contractació d’energia d’origen 100% renovable. Què en saps d'aquests temes? Posa't a prova amb el següent test:

 

L'autoconsum d'energia elèctrica: Què és i els seus avantatges 

L'autoconsum d'energia elèctrica és la producció d'electricitat per a consum propi. Actualment, les instal·lacions d'autoconsum connectades a la xarxa interior de casa nostra són legals i qualsevol persona pot generar la seva energia elèctrica. En l'àmbit domèstic es fa principalment a través amb plaques solars fotovoltaiques de petita potència i l'energia sobrant es pot emmagatzemar en bateries independents o les del vehicle elèctric. Però, quins avantatges té la producció d'electricitat? 

Vehicle elèctric o híbrid: Quin em convé més? 

La compra d’un vehicle és sovint un acte on es barregen molts factors, alguns intangibles, però d’altres mesurables econòmicament. No és fàcil prendre la decisió correcta, per això s'ha d'escollir el que s’adapti millor a les necessitats reals de mobilitat i a la capacitat econòmica de cadascú. Hi ha molts tipus de vehicles però, saps quin vehicle et convé més? Amb aquesta calculadora interactiva pots comparar els vehicles tenint en compte aspectes energètics, ambientals i econòmics dels diferents tipus de vehicles en funció dels paràmetres introduïts: distància habitual recorreguda, entorn habitual per on us desplaceu, ús del vehicle, etc.

20161123 img CalculadoraVehicles

3 consells que t'ajudaran a fer casa teva més sostenible

El 2050 tot el consum energètic provindrà de fonts 100% renovables. A continuació t'expliquem 3 consells que t'ajudaran a fer la teva llar més sostenible. 

Saps què pagues amb la teva factura elèctrica? 

Creus que la teva factura elèctrica és massa alta pel confort que tens a casa? Saps quin tipus de contractació tens a la teva llar? Amb aquest recurs de la factura interactiva podràs veure una factura tipus que recull els continguts que han de tenir les factures de l’electricitat. La lectura actual, la lectura anterior, la destinació de l'import de la factura o l'impost sobre l'electricitat són alguns dels elements imprescindibles que han d'aparèixer a la factura.  

Factura elèctrica

Pots accedir a la factura tipus fent clic a l'imatge.

Calculadora de potència elèctrica

Un dels elements que s'inclou dins la factura, és la potència elèctrica contractada: una xifra que ens indica la potència que necessita la vostra llar per poder connectar els diferents aparells elèctrics de manera simultània. Sabries dir quina és la potència elèctrica contractada que necessites a la teva llar? No cal que t'amoïnis! Aquesta calculadora de potència elèctrica et permetrà calcular-ho.

Factura elèctrica

Les finestres de casa teva són sostenibles? Comprova-ho!

Si tots els elements de la factura són correctes però segueixes tenint la sensació que pagues molt pel confort que tens a la llar, pot ser que hagis de fer algun canvi a l'edifici. Les finestres acostumen a ser un bon element aïllant però amb el pas del temps poden perdre la seva eficiència. Per aquest motiu, l'ICAEN et posa a disposició un aplicatiu que calcula la renovació de les teves finestres

ventana unsplash

A més de tots aquests recursos multimèdia, durant la Setmana de l'Energia pots participar en diverses, activitats, tallers, exposicions i xerrades que es realitzen a diferents pobles del territori. En aquesta edició de moment s’hi han adherit més de 100 entitats i s’organitzen més de 170 activitats per tot el territori. Consulta totes les activitats que es realitzaran fent clic en aquest mapa:

Instamaps

I tu, què fas per ser més sostenible? Amb aquests consells i activitats que planteja la Setmana de l'energia 2019 segur que trobaràs la manera d'estalviar i a la vegada ser més eficient energèticament.