Els professionals d’Infermeria de Catalunya han estat guardonats amb el Premi d’Honor de Solidaritat Talent Cambra 2020 per la solidaritat, la capacitat de treball, la professionalitat i l'empatia de tots aquells que treballen cada dia, amb vocació abnegada, en el sector de la Salut. La recent pandèmia de la covid_19 ha posat en valor la seva tasca assistencial i també de suport afectiu als pacients. En representació dels més de 50.000 professionals col·legiats a Catalunya parlem amb Estrella Martínez Segura, actual vocal de la Junta del Col·legi de Tarragona i pròxima candidata a degana, càrrec que comportarà presidir per torn el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. Doctora en Infermeria, és professora a la Universitat Rovira i Virgili i directora d’Infermeria a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Aquesta professional, apassionada per la feina vocacional que fa, extreu com a lliçó de la crisi sanitària provocada per la pandèmia que “la sanitat és cosa de tothom i la salut és responsabilitat de cadascú. Nosaltres fem i farem el paper que ens toca, però la societat té un paper cabdal que és tenir cura d’un mateix. S’ha d’aprendre la lliçó. Quan ens van confiar a casa, va ser decisiu. Quant als centres, ens vàrem organitzar amb agilitat, però hem d’aprendre a fer previsió, no podem viure a tant curt termini. Necessitem plans d’emergència per no haver de desatendre altres serveis. I hem de ser capaços de tenir productes nostres, ser autosuficients per no dependre d’altres països”.

Sobre l’actualitat, Estrella Martínez valora que “per nosaltres no és tanta la normalitat com es veu pels carrers. Tornem a estar en escalada en els centres hospitalaris i en els sociosanitaris. Tot apunta a que en els propers dies començarem a tenir problemes”. Com a experiència passada que ha posat a prova la infermeria davant una pandèmia nova, que ningú coneixia i per la qual els professionals no estaven preparats, destaca “el treball compartit, unes setmanes de molts sentiments, amb moltes hores d’esforç i de sacrifici, estones amb ganes de riure i altres de plorar, i la satisfacció de que tot i no poder estar amb els de casa podíem cuidar als nostres pacients”.

“S’ha demostrat que en situacions complicades ens en sortim” reconeix, a l’hora que agraeix que la societat s’hagi bolcat “havia gent disposada a cuidar dels nostres fills mentre treballaven i fins i tot hem tingut hotels per anar a dormir. Hem de quedar-nos amb aquesta part positiva”.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.