Els drons han canviat la nostra manera de relacionar-nos amb l’entorn. Arriben allà on és gairebé impossible pels humans, i equipats amb una càmera, ens poden ajudar a accedir a infinitat de racons amb total seguretat. Amb la finalitat de millorar la gestió i el manteniment de les infraestructures, Unión Fenosa Distribución, distribuïdora elèctrica a Espanya de Gas Natural Fenosa, ha decidit incorporar drons per a supervisar les seves instal·lacions elèctriques. L’ús d’aquests aparells augmenta la productivitat, millora la seguretat i suposa un important estalvi econòmic.

Augment de la productivitat

Segons dades de la pròpia empresa, la mesura suposa un augment del 20% en la productivitat en la revisió de les línies elèctriques. Els drons capten imatges aèries de les instal·lacions, que es processen i s’estudien amb detall per conèixer l’estat de la infraestructura i preveure amb temps quan caldrà fer-ne tasques de manteniment. També permeten detectar problemes que, mitjançant les inspeccions tradicionals, eren molt difícils d’identificar. Actualment, aquest tipus d’inspeccions ja s’estan duent a terme en alguns indrets de l’Estat, com Galícia, la Comunitat de Madrid, Castella-La Manxa i Castella i Lleó.

Drones en AT (1)

Alt nivell de seguretat

Els drons s’utilitzen en zones de difícil accés i es poden enfilar fins a una alçada màxima de 50 metres. Gràcies al seu ús s’evita posar en risc el personal i s’augmenta de manera extraordinària la seva seguretat a l’àmbit laboral, ja que es disminueix de forma dràstica la quantitat de tasques que s’han de realitzar a gran alçada.

Estalvi econòmic

L’ús de drons permet també reduir els terminis d’execució de les tasques de manteniment. La clau es troba en la major celeritat per a detectar possibles incidències, que ara es podran reparar en terminis molt més breus. L’empresa calcula que aquest augment de la productivitat permetrà també reduir costos. Segons el director de la xarxa d’alta tensió d’Unión Fenosa Distribución, Abelardo Reinoso, l’estalvi econòmic gràcies a l’ús de drons podria ser del 30%.

Aquesta reducció de costos no suposa la pèrdua de llocs de treball. Ens ho explica Alex Gomar, enginyer industrial i Co-CEO d’HEMAV, l’empresa encarregada de la gestió d’aquests vehicles aeris no tripulats: “els tècnics no desapareixen”. Els treballadors que fins ara feien les tasques de supervisió i manteniment des de dalt de les torres d’alta tensió o amb l’ajut d’un helicòpter, són els encarregats de manipular els drons amb un comandament. És per això que la seva tasca continua sent imprescindible.

DronesGasNaturalFenosa3

El sector energètic és un dels més importants pel seu volum de negoci i gràcies a l’ajut d’aquests aparells, Unión Fenosa Distribución ha trobat la manera de solucionar les incidències de les seves instal·lacions reduint considerablement els terminis i amb un estalvi econòmic evident. I el que és més important: els drons suposen un gran increment en la seguretat dels treballadors, que fins ara supervisaven l’estat de les línies elèctriques amb un nivell major de perillositat.

Contingut realitzat amb la informació de:

gas natural fenosa logo 6 364x182