Els vins de la Denominació d'Origen (DO) Terra Alta neixen fortament marcats per dos condicionants geogràfics que els doten d'una personalitat i un caràcter inconfusible; la presència del riu Ebre i la proximitat a les terres d'Aragó. Així mateix, el pes de la història també ha deixat una empremta inesborrable a la zona, la relació de la qual amb el vi es remunta a l'arribada dels templers al segle XIII.

La garnatxa ha trobat en la Terra Alta el seu hàbitat ideal

L'esforç, la passió i la humilitat són els elements que més caracteritzen els productors que exploten al màxim el potencial de les 5.800 hectàrees de vinya que creixen en aquesta DO creada el 1972. Tanmateix, la nena consentida d'aquestes terres és sens dubte la garnatxa, una varietat de raïm que ha trobat a la Terra Alta l'hàbitat ideal per expandir al màxim el seu potencial en matèria de sabor, aroma, caràcter i matisos.

Essència mediterrània

Les vinyes d'aquesta DO —la més meridional de totes denominacions catalanes— integren un paisatge mediterrani serpentejat per petits rius que s'obren pas entre escarpades muntanyes de roca, boscos d'alzina i pi blanc i cultius típics de les vores del "Mare Nostrum" com l'ametller o l'olivera.

Un paisatge serpentejat per petits rius que s'obren pas entre muntanyes, oliverars i vinyes

Una altra de les característiques que reivindica el caràcter mediterrani d'aquesta zona productora de vins d'enorme èxit als mercats internacionals és el seu clima sec i assolellat, que, no obstant això, dona lloc a uns hiverns freds i severs.

Les vinyes de la Terra Alta creixen en un escenari d'indescriptible bellesa i amb un incalculable valor ecològic reconegut per la UNESCO amb el certificat de Reserva de la Biosfera, no en va, aquesta és una zona privilegiada en la qual creixen uns carrassos sans i amb caràcter de la mà d'uns viticultors compromesos amb el medi ambient i el territori.

Entre els vins produïts en la Terra Alta destaquen els blancs, fets amb varietats com el macabeu o la mítica garnatxa blanca. Ambdós grans de raïm donen lloc a vins mediterranis i lleugers, de paladar afinat i un gust peculiar i seductor, no obstant això, la DO també crea deliciosos rosats i negres, elaborats amb carinyena, garnatxa negra o garnatxa peluda, una mica més àcida i de pell més gruixuda. Tot això sense oblidar els vins dolços i la tradicional mistela, que en els últims temps estan experimentant una segona joventut.

La Terra Alta, capital de la garnatxa

En el dia d'avui en la Terra Alta creix ni més ni menys que el 33% de la garnatxa mundial, de manera que no és estrany que sigui aquí on es poden trobar la varietat més important de vins produïts amb aquest excepcional raïm.

Gràcies a això, la DO Terra Alta acollirà entre l'11 i el 15 abril el concurs internacional de les garnatxes del món, certamen que el 2018 arribarà a la seva sisena edició i que serà un gran aparador per exhibir davant dels enòlegs i amants del vi la feina fet pels viticultors de la zona al camí de l'excel·lència i el respecte a la tradició.

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya