Coincidint amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, que se celebra aquest any, la Diputació de Barcelona destina 23.586.642,43 euros a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació. La inversió, que es farà mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics, és la més important per a la Diputació de Barcelona (feta en un sol any) en actuacions del Servei del Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL).

Castellgalí Projecte executiu Torre del Breny Diputació de Barcelona

Pel president de la Diputació, Marc Castells, aquesta és una "aposta sense precedents, de les més importants econòmicament", una inversió que repercutirà a tot el territori de la demarcació de Barcelona i "permetrà un retorn econòmic i social sobre la base de la generació d’activitat econòmica, vinculada a la recuperació arquitectònica, però alhora també permetrà, sobre la base de la identitat local dels municipis, crear rutes, crear relats que permetin fer arribar, en aquests municipis, gent d’arreu del territori que els vulgui conèixer i visitar".

El president de la Diputació presenta una inversió que repercutirà a tot el territori de la demarcació, amb més de 200 projectes, i “permetrà un retorn econòmic i social"

Castells assegura que aquesta inversió generarà economies vinculades en el món del turisme i "provocarà un benefici colateral extraordinari" pel fet "que molts d’aquests béns que la Diputació ajudarà a restaurar es podran utilitzar".

El Pont de Vilomara Restauració de l’església de Santa Maria de Matadars Diputació de Barcelona

Més de 200 projectes

El programa dona suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, donant una subvenció del 100% de l’import sol·licitat. El suport té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo fer servir o millorar-ne l’ús actual.

Sant Pere Sallavinera Restauració del Castell de Boixadors Diputació de Barcelona

Aquest programa, inclòs dins del pla Xarxa de governs locals 2016-2019, també ha tingut un reconeixement específic als petits municipis de fins a 1.000 habitants, i que consisteix en assistència tècnica i jurídica especialitzada.

El suport de la Diputació de Barcelona al patrimoni arquitectònic no és nou. Fa més de cent anys (1904), Enric Prat de la Riba va crear el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), conegut antigament com a Servei de Catalogació i Conservació de Monuments.