Tradicionalment, el dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut popularment com a Dijous Gras o Llarder, és el tret de sortida a les festes de Carnestoltes arreu del país, tot i que enguany hi ha poblacions que n’han mogut les dates a causa de la pandèmia. Així, el Dijous Gras és el primer dia del Carnestoltes i, aprofitant l'avinentesa, des de Bonpreu i Esclat ofereixen les clàssiques coques de llardons amb base de full o amb base de forner, cuites diàriament als obradors de la cadena de supermercats catalana.

Per celebrar el Dijous Gras com cal, han elaborat coques de recapte de botifarra, calçots o la típica del Dimecres de Cendra d’arengada o tonyina. I a la zona de Lleida, a més, la gamma de coques de recapte és més àmplia, perquè és un producte molt més extens a la zona i també compten amb la col·laboració de proveïdors locals.

Per Dijous Gras, Bonpreu i Esclat ofereix les clàssiques coques de llardons amb base de full o amb base de forner

Aquest 2022, tot sembla apuntar que es podrà celebrar Carnestoltes amb major normalitat, fet que cal gaudir i saber aprofitar. Així doncs, amb Bonpreu i Esclat tens l'oportunitat de fer que el d'enguany torni a ser un gran Carnestoltes amb unes grans postres fetes de full amb formes d’antifaç i màscares farcides de crema, nata o trufa.

A més a més, també estarà disponible una àmplia gamma de coques de bescuit, de full i brioix pels berenars de carnestoltes. Per acabar-ho de reblar, els clients també podran arrodonir els àpats amb dolços en forma de peix per quan calgui cloure el carnestoltes i enterrar la sardina com mana la tradició.  
 

CocaBonpreuCoques de recapte/ Bonpreu i Esclat

Però les opcions de Bonpreu i Esclat no acaben el Dimecres de Cendra. I és que, a partir d'aquest dia, els seus obradors amplien el ventall de varietats de bunyols. N'hi haurà de farcits de crema o de trufa i, com a novetat, també de banyats de xocolata blanca o amb llet. Totes aquestes delícies dolces es podran trobar a tots els establiments que tenen centres d’elaboració pròpia.

Gaudeix de les postres especials fetes de full amb formes d’antifaç i màscares farcides de crema, nata o trufa

Ara bé, es pot celebrar el Dijous Gras sense uns llardons com Déu mana? Oi que no? Doncs bé, Bonpreu i Esclat té llardons de KM 0, de la casa Salgot, a la secció de xarcuteria, que precisament són també els que s’utilitzen per preparar les coques de llardons. No facis curt, que la Quaresma és molt llarga! Per Dijous Gras, menja botifarra d'ou, truita de botifarra i coca de llardons, però sobretot fes-ho amb productes de qualitat i de casa nostra.
 

postresBonpreuLes postres especials de Bonpreu i Esclat per Dijous Gras/ Bonpreu i Esclat

L'origen del Dijous Gras

Temps enrere, durant el període de Carnestoltes, era gairebé una obligació atipar-se per aguantar serenament el període de dejuni de la Quaresma. Consegüentment, la gent menjava molta carn perquè per la Quaresma no estava permesa. El primer dia per afartar-se, doncs, era el Dijous Gras. 

L'origen del Dijous Gras el trobem a la vida de pagès. En aquell moment, l’estructura social se sustentava en la comunitat, que marxava al camp per celebrar l’arribada del Carnestoltes, tot menjant coca de llardons i botifarra d’ou per berenar. Avui, la tradició encara és viva i no és estrany topar amb infants que amb l'escola se'n van al camp per celebrar el Dijous Gras. 
 

sardinesPostreBonpreuPostres en forma de peix de Bonpreu i Esclat/ Bonpreu i Esclat

Històricament, les celebracions del Carnestoltes es caracteritzaven per un gran consum de carn de porc. Així mateix, amb el Dijous Gras es donava continuïtat a un període d'alimentació generosa, que s'iniciava amb la matança del porc per Sant Martí, l'11 de novembre, i que es rematava per Nadal. Al febrer el rebost gairebé havia quedat buit, però encara quedaven botifarres i llardons. La qüestió era, doncs, alimentar-se abundantment d'aquests aliments per agafar forces per l'abstinència de la Quaresma.