L’Alta Ribagorça és una comarca pirinenca situada al sud de la Vall d’Aran. Es una comarca de muntanya on no hi ha cap plana i vall ampla. Es caracteritza pel relleu, per les muntanyes, l’aigua i per la gran riquesa en vegetació i fauna. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un referent a la comarca i és un dels espais naturals més importants a Catalunya. Forma part de la Xarxa de Parcs Nacionals de l’Estat espanyol, i és l’únic d’aquesta categoria a Catalunya. L’espai està situat entre l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà amb una superfície de gairebé 40.000 hectàrees, amb muntanyes que superen els 3.000 metres d’alçada. L’element principal de la zona és l’aigua: rius, cascades, estanys, valls glacials i gairebé 200 llacs de muntanya, entre els quals hi ha l’estany de Sant Maurici, un espai de gran bellesa al peu de la muntanya d’Els Encantats. Els boscos, rius, camins i rutes són ideals per fer excursions i descobrir el paisatge de manera saludable.

Pel que fa a la gastronomia de l’Alta Ribagorça, es caracteritza per tenir una cuina d’alta muntanya basada en els recursos naturals i elaborada seguint les tradicions més antigues. Els embotits són imprescindibles en la dieta ribagorçana, com per exemple el formatge tupí a base de llet d’ovella, o la girella, un embotit a base de xai, arròs i cansalada. La coca de llardons també destaca en la dieta, i el mostillo són unes postres fetes amb una barreja de most, farina, mel i ametlles. I si us agrada la mel, us proposem que visiteu les instal·lacions apícoles de Tastet de Mel a Durro. Les visites són guiades i hi poden anar adults i nens a partir dels 6 anys. Com sabeu, la mel és un producte natural, elaborat per les abelles a base de nèctar que enriqueixen amb substàncies que provenen del seu propi cos.

Autor fotografia: Félix Lorenzo

Deixant a un costat la naturalesa de la comarca, l’Alta Ribagorça també es caracteritza per les esglésies, ermites, ponts i places que conformen els nuclis de les localitats, amb un magnífic patrimoni històric. Després de la visita guiada, podeu aprofitar per visitar el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí.

Autor fotografia: Adrià Ropero

Aquest conjunt d’esglésies, és una de les col·leccions més importants d’Europa, declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. El conjunt està format per nou esglésies d’un mateix estil arquitectònic: el romànic, que es caracteritza per l’acurat treball amb pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arquets cecs.

Autor fotografia: Centre del Romànic de la Vall de Boí

Seguint la tradició gastronòmica de la comarca, podeu fer una visita al Forn de Llesp que, des del mes de juny del 2012, disposa de la certificació d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) pel seu Pa de pagès. Són forners des del 1950 i elaboren pa de manera artesanal, amb fermentacions lentes i coent les masses en forns de solera refractària. També disposen d’un restaurant en el qual ofereixen un menú de temporada ric en productes de la terra. 

Autor fotografia: Félix Lorenzo

Pels que necessiteu descansar, podeu fer una escapada relaxant al balneari Caldes de Boí, situat en ple cor de la Vall de Boí, a 1.500 metres d’alçada. És un indret amb un 100% d’oxigen pur perfecte pels amants de la natura i el benestar. Les aigües són mineromedicinals de diferents composicions i temperatures, que van dels fins als 56ºC. Les instal·lacions estan envoltades de natura, boscos i flors que fan de l’estada un record especial. 

Autor fotografia: Nano Cañas

Al Pont de Suert, hi trobareu l’Hotel Gastronòmic Cotori, especialitzat en cargols a la llauna, arrossos i carns ecològiques de la comarca. Un hotel rural, amb punts cosmopolita, situat a la zona més emblemàtica del casc antic del Pont de Suert. Des de les habitacions de l’hotel podreu observar el riu Noguera Ribagorçana, la muntanya del Miravet o la Plaça del Mercadal.

Des del Pont de Suert, hi parteix la ruta senderista del Camí de l’Aigua, un itinerari de 27 km que segueix el curs del riu Noguera de Tor fins a Caldes de Boí. Durant el recorregut podreu gaudir de la natura que envolta la comarca i del seu patrimoni. Perquè no us perdeu, tot el recorregut està senyalitzat amb pals de seguiment i el fil conductor de la ruta és l’aigua

Autor fotografia: Camí de l'Aigua

 

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme

Montserrat
BRANDED CONTENT Descobreix el Baix Llobregat Alexandra Torras
thumb IMG 6618 1024   copia
BRANDED CONTENT L'Alt Urgell: el paradís dels formatges Alexandra Torras