La indústria 4.0 ja és una realitat. Les dades així ho palesen. I és que, segons una enquesta de PTC entre 392 empreses al món, el 92% d’aquestes companyies ja està en fase de transformació digital. Concretament, el 51% d’aquestes empreses encara està avaluant, planificant o experimentant, mentre que el 41% ja està en fase d'implementació a gran escala. 

Quins són els avantatges d'aquesta digitalització?

La digitalització de la indústria suposa una profunda transformació dels processos productius. I com a resultat d'aquesta, l'empresari pot augmentar la productivitat i controlar el procés de producció de principi a fi.

L'aposta per la digitalització de l'empresa permet augmentar-ne la producció 

Actualment, el sector de l’automoció lidera el canvi vers la indústria 4.0, però perquè aquest sigui un canvi real, la resta d’àmbits de producció com per exemple l’energètic o l’alimentari l’han de seguir. Es tracta d’un procés que s’ha d’evidenciar en totes les fases de la cadena de valor i que permeti trencar les barreres internes de les mateixes empreses. 

Treballadors
Treballadors d'una empresa / Pexels

Els avantatges de la digitalització per a la teva empresa

Ara bé, quins són els avantatges d’apostar per la digitalització per a una empresa? En primer lloc, la reducció de costos, que pot arribar fins a un 75% en recol·lecció de dades, entre un 10%-20% en costos logístics, fins a un 20% en costos de producció i 30-50% en costos d'inventari.

En segon lloc, un increment de la productivitat del treballador al voltant del 20%-30% gràcies al fet que la digitalització permet als empleats potenciar les seves habilitats, competències i millorar la seva satisfacció. 

En tercer lloc, reducció de l'impacte mediambiental, amb una reducció de fins a un 30% de CO2. Tot plegat, contribueix a fer que la companyia augmenti la seva capitalització al mercat i sigui més atractiva pels inversors. 

La digitalització permet reduir costos, augmentar la producció i reduir l'impacte mediambiental

En aquest context, si decideixes apostar per la transformació digital, Telefónica Empreses t’acompanya en totes les fases perquè el procés de digitalització del teu negoci sigui fàcil i ràpid. 

GraficPantalla / Pexels
Un ordinador mostra diversos gràfics / Pexels

Quines tecnologies estan revolucionant la indústria?

Algunes de les tecnologies que estan revolucionant la indústria són les connectivitats flexibles i sense fil, el processament de la informació mitjançant Big Data, l'aprenentatge automàtic de les màquines mitjançant intel·ligència artificial batejat amb el nom de Machine Learning, el sistema descentralitzat de verificació de dades anomenat Blockchain i la xarxa d'objectes físics connectats a internet que rep el nom d'Internet de les coses.

El 5G, una oportunitat d'or per al món empresarial 

La tecnologia 5G és clau per flexibilitzar els processos de producció. Quan una empresa automatitza la seva operativa interna i vol un control en temps real de la seva activitat, necessita unes comunicacions sense fil que mai no fallin. I aquí és precisament on entra el 5G, ja que ofereix les amplades de banda i les latències necessàries. Alhora, permet tenir un major nombre de dispositius connectats i garanteix la qualitat del servei de totes les comunicacions. 

La tecnologia 5G és clau per flexibilitzar els processos de producció

Un cas concret de l'avenç que suposa aplicar la tecnologia 5G són els vehicles de guiatge automàtic (AGV per les seves sigles en anglès) que ara es poden usar de forma més eficient. Així, la irrupció del 5G està suposant que aquestes màquines desenvolupin tot el seu potencial i se'n pugui massificar l'ús. Si anem un pas més enllà, els AGV podran prendre decisions automatitzades gràcies a la intel·ligència artificial.

5G / Pexels
Un cartell de 5G/ Pexels

La tecnologia és un trampolí per al teu negoci. Temps enrere, les tecnologies estaven aïllades, però ara es reforcen entre si. Per exemple, les càmeres de visió hiperespectral detecten els aliments potencialment en mal estat i informen d'un possible retard en el lliurament. La realitat augmentada permet donar suport a un operari remot i conèixer en temps real si l'operació que realitza està funcionant. I les dades recollides de tots els elements connectats i sumats a les dades de negoci del nostre ERP permeten planificar el comportament de la nostra producció.

Els avenços tecnològics no t’esperaran, aprofita l’oportunitat de la digitalització i confia en un partner com Telefónica Empreses!